Smrt njegovog sina učinila je od konobara Davora Dragičevića ključnu figuru narodnog prosvjeda. Ovo pokazuje da arogancija moćnika ujedinjuje građane u ovoj multietničkoj državi.
David Dragičević, mladić star 21 godinu i student elektrotehnike u Banja Luci, nestao je tijekom noći između 17. do 18. ožujka. Šest dana kasnije, njegovo tijelo pronađeno je u vodi u blizini otomanske tvrđave Kastel, na rijeci Vrbas u regiji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj.

U izveštaju policije navodi se da se David utopio nakon što je obio kuću, sve pod velikim utjecajem alkohola i droge. Njegov otac Davor ne vjeruje u to.

Konobar, veteran bosanskog rata, zgodan i elokventan čovjek. Krenuo je prosvjedovati i uskoro pridobio sve više simpatizera, čiji broj još uvijek raste. Pod tim pritiskom, vlasti su naredile drugu obdukciju u Beogradu. Došlo se do drukčijeg zaključka: David je, nakon nestanka, živio još dva do četiri dana.

Također, video snimak, kojim je policija željela dokazati sumnje u vezi sa Davidom, pokazao se neupotrebljivim. Također, otac Davida Dragičevića se pita, zašto je slučaj dodijeljen Specijalnoj jedinici za organizirani kriminal, a ne, kao i obično, Kriminalističkoj policiji?

Znak stisnute pesnice

Za Dragičevića je sigurno: njegov sin je ubijen, a policija, možda prikrivajući ministra unutarnjih poslova, zataškava slučaj. Na to ukazuju i modrice koje su pokrivale gotovo čitavo tijelo njegovog sina. Za dva mjeseca od Davidove smrti, formiran je prosvjedni pokret u Republici Srpskoj koji zahtijeva “Pravdu za Davida”.

Tisuće građana redovno se okuplja na centralnom Trgu Krajine u Banja Luci, koji su preimenovali u Davidov trg. Njihov znak je stisnuta pesnica: simbol otpora protiv arogancije moćnih, protiv nesposobnosti vlasti i – vlastite rezignacije. Prosvjed podržava Facebook grupa od 200.000 članova i popularni bendovi, poput Dubioze Kolektiv-a.

Nije iznenađenje što je prosvjed također odjeknuo i u Federaciji.

U utorak je nekoliko tisuća građana prosvjedovalo u Sarajevu. Za pravdu, ne samo u Davidovom slučaju, već i neistraženoj smrti Dženana Memića.

I ovaj dvadesetšestogodišnjak je umro pod neobjašnjivim okolnostima prije dvije godine. Policija to vodi kao automobilsku nesreću, ali Memićeva obitelj tvrdi da je u pitanju ubojstvo. U Sarajevu, kao i u Banja Luci, prosvjednici nemaju više povjerenja u vlasti.

Plakat sa dvostrukim portretom Dženana i Davida izražava ono što je rekao otac Dragičević na prosvjednom maršu: Nije bitno koje su vjere ubojice naših sinova. “Ovi ljudi nemaju vjere i nacije”. Nepravda i prijetnja, tako svi u Bosni razumiju ovu poruku, ne dolaze od “drugog” – Bošnjaka, Srba ili Hrvata. One dolaze odozgo, od korumpirane i sebične političke elite.

Upravo ovakav razvoj prosvjeda je ono što Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, želi spriječiti.

U listopadu se održavaju izbori, a osim patriotskih slogana, on i nema nekih ponuda, što bi državi moglo dati novi zamah. Kako bi se prikazao kao blizak narodu, Dodik je sudjelovao na sahrani Davida.

Zatim je dozvolio ocu Dragičeviću da nastupi u parlamentu. Davidov otac nije imao dlaku na jeziku i otvoreno je govorio o zavjeri visokih policijskih službenika. Ni taj Dodikov pokušaj ulizivanja nije uspio.

Zašto, pitaju se mnogi, se predsjednik uopće izjašnjava Davoru, ako je njegova smrt bila samo nesreća?

Dodik je svoj nastup promijenio prema svemu. Sad upozorava na miješanje stranaca, kao i na instrumentalizaciju prosvjeda za druge svrhe.

Prema Dodiku, Davidova smrt je “politizirana”.

Ako je to politika, kaže novinarka Tanja Topić, da građani traže od vlasti da rade svoj posao, onda je “Pravda za David” zaista politički pokret.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.buka.ba
Podijeli objavu