Alaska Packard Davidson je imala 54 godine kada je 1922. postala prva specijalna agentica FBI-ja.

 

Dvadesetih godina 20. vijeka ona je bila jedna od tri žene koje su radile kao FBI agentice – njene kolegice su bile Jessie Duckstein i Lenore Huston.

Alaska je rođena 1868. godine u Ohiu. Nema mnogo podataka o njezinom djetinjstvu, ali ono što se zna jeste da je završila samo tri razreda javne škole. Dva puta se udavala i imala je jedno dijete po imenu Ester koje je umrlo 1902. godine.

Njezina dva brata, James Ward Packard i William Doud Packard, su osnovali kompaniju za proizvodnju automobila „Packard“, koju je kasnije preuzela firma „Studebaker“.

William J. Burns, direktor Biroa za istraživanje (nekadašnje ime FBI-a), je 11. listopada 1922. godine zaposlio Alasku na mjesto specijalne istraživačice. Obuku je prošla u New Yorku, a kasnije je otišla da radi u kancelariji u Washingtonu. Početna plaća joj je bila sedam dolara dnevno plus četiri dolara za putne troškove.

Foto: Mark Van Scyoc / Shutterstock.com

Biro je agentice htio da angažira kako bi radile na slučajevima u vezi sa Mann Act, čiji je cilj bila borba protiv međudržavne trgovine ljudima u seksualne svrhe. No, budući da su je smatrali “veoma profinjenom” naređeno je da ne smije biti zadužena za “grube” slučajeve. Kada se u obzir uzme i njezin stupanj obrazovanja, to je značilo da su mislili da ona i nije baš korisna u krivičnom gonjenju takvih zločina.

U kancelariji u Washingtonu Alaska je bila uključena u slučaj protiv drugog agenta koji je kriminalcima prodavao klasificirane informacije Odjela za pravosuđe.

Radila je samo dvije godine prije nego što je novoizabrani direktor J. Edgar Hoover tražio od nje da podnese ostavku. On je to uradio nakon što mu je specijalni agent zadužen za kancelariju u Washingtonu prijavio da „nema određenog posla za ženskog agenta“. Alaska je podnijela ostavku 10. lipnja 1924. godine.

Umrla je 16. srpnja 1934. godine u 66. godini. Tek skoro 40 godina od njezine smrti, točnije 1972, i nakon donošenja Zakona o ravnopravnom zapošljavanju, žene su mogle opet da se pridruže snagama FBI-ja.

 

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORLola
Podijeli objavu