Vijeće ministara BiH prihvatilo je Nacrt akcijskog plana hitnih mjera kojim će dosadašnji Koordinacijski tim prerasti u Operativni stožer u cilju koordiniranja svih aktivnosti za rješavanje migrantske krize na human i dostojanstven način u BiH. Migrantska kriza problem je cijele BiH i neophodno je da se u njeno rješavanje uključe sve institucije u BiH, priopćeno je nakon sjednice Vijeća ministara.

Nacrt plana sadrži paket hitnih mjera prioritetno usmjerenih na osiguranje bolje kontrole granice, efikasniju borbu protiv nezakonitih migracija na teritoriji BiH, realiziranje sporazuma o readmisiji te jačanje readmisijskih i kapaciteta u području azila, kao i intenziviranje aktivnosti za sprečavanje krijumčarenja migrantima.

Ovim mjerama bit će povećani smještajni kapaciteti u BiH za nezakonite migrante i ranjive kategorije u suradnji s nevladinim i međunarodnim organizacijama. Od nadležnih institucija u Srbiji, Crnoj Gori i Europskoj uniji zatražit će se preduzimanje aktivnosti u vezi s rješavanjem migrantske krize u BiH. S Republikom Hrvatskom riješit će se pitanje propusnosti granica, kako bi se spriječilo nelegalno kretanje migranata.

Uz jačanje suradnje policijskih agencija u našoj zemlji, novim mjerama intenzivira se suradnja s tijelima nadležnim za upravljanje granicom susjednih zemalja i EU. Prema Informaciji Ministarstva sigurnosti, Bosna i Hercegovina se suočava sa pojačanim nezakonitim migracijskim tokovima, posebno od svibnja ove godine, priopćeno je iz VMBiH.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.bljesak.info
Podijeli objavu