Svjetskom muzičkom scenom u posljednje vrijeme žare i pale muzičari albanskih korijena, a tom trendu nije se othrvao ni ovogodišnji Eurosong. U Finalu u Lisabonu, koji će se održati u subotu, muzičari albanskog porijekla nastupit će za čak tri zemlje.

S pjesmom ”Mall”, boje Albanije branit će njihov najpoznatiji roker Eugent Bushpepa. Osim po vokalnim mogućnostima i energičnim nastupima, Bushpepa se u muzičkim vodama istaknuo i kao vrsni gitarista, a poznat je i kao aktivist za ljudska prava i filantrop.

Bushpepa je i tekstopisac te je jedini autor pjesme ”Mall” s kojom je izborio nastup u finalu Eurosonga. U tome mu je pomogao Jim Lowe, Grammyjem nagrađeni britanski producent i audio inženjer koji je pjesmu prilagodio ovom natjecanju. Kladionice mu ne daju velike šanse i od 26 finalista trenutno se nalazi na 23. mjestu.

Puno bolje izglede od albanskog predstavnika ima njegov sunarodnjak Ermal Meta, koji nastupa za Italiju. U duetu s Fabriziom Morom Meta će izvesti pjesmu ”Non mi avete fatto niente”, a na kladionicama trenutno drže osmu poziciju.

Meta je rođen u albanskom gradu Fieri, odatle se 1994. godine, kao trinaestogodišnjak, s obitelji seli u talijanski Bari. Nastup na Eurosongu izborio je na Sanremu, na kojemu je ranije sa svojim bendom, kao gitarista, nastupao u kategoriji novih nada. Vlasnik je i MTV europske muzičke nagrade za najboljeg talijanskog izvođača.

U albanskom gradu Fieri, rođena je i Eleni Foureira. Zgodna Eleni će s pjesmom ”Fuego” u Lisabonu braniti boje Cipra, i sudeći prema kladionicama ima najviše izgleda pobijediti na ovogodišnjem Eurosongu.

Najveća favoritkinja Eurosonga rođena je kao Entela Fureraj, a zbog nemira u Albaniji kao osmogodišnjakinja s obitelji seli se u Grčku. Odrasla je Kalitei, nedaleko od Atene, a muzikom se počela baviti u ranoj dobi, svirajući gitaru. Njezin prvi samostalni album objavljen 2010. postigao je veliki uspjeh u Grčkoj, a sa sljedeća dva albuma je osvojila i Cipar, čije boje brani u Portugalu.

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu