U ponedjeljak, 14. svibnja 2018. godine održava se 17. po redu Večernjakov pečat, društveni događaj u kojem se bira osoba godine u BiH.

U tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH se nalazi 150 nominiranih za Osobu godine. Ne tvrdimo da su ovo najbolji. Još su na tisuće onih koji zaslužuju biti na ovom popisu. Ovih 150 osoba samo je ilustracija kako u ovoj državi i izvan nje ima jako puno uspješnih ljudi. Mnogi od njih nisu bili nikada ni vijest. Njihov prostor zauzeli su oni koji “zaslužuju” medijski prostor samo zato što živimo u društvu poremećenih vrijednosti. Na našoj manifestaciji pokušavamo, bar na jedan dan, svjetla reflektora usmjeriti na one koji zaslužuju našu pozornost. I zato organiziramo Večernjakov pečat! – navode u najavi organizatori iz Večernjeg lista.

Večernjakov pečat najveći je društveni događaj u BiH i jedna od najvažnijih manifestacija takve vrste u regiji. Postalo je stvar prestiža kojih će tisuću uzvanika uživo u Mostaru nazočiti tom događaju. “Europski Oscar”, kako ga se naziva, ističe i nagrađuje osobe te događaje koji su obilježili proteklu godinu. Poseban Ocjenjivački sud svake godine sa šireg popisa više od tisuću kandidata izabere 150 nominiranih iz svih sfera života koji se natječu u 15 kategorija za glavnu nagradu – “Osoba godine”. Uz one iz BiH, biraju se i regionalne, europske i svjetske osobe. Među 200 nagrađenih u posljednjih 17 godina, “Pečat” je iz ruku večernjakovaca uručen dvojici papa – Benediktu XVI. i Franji, kardinalu Puljiću, reisu Kavazoviću, vladiki Grigoriju, kao i Billu Clintonu, Miroslavu Lajčáku, Andreju Plenkoviću, Draganu Čoviću, Andreju Kiski, Angelini Jolie, Armandu Assanteu, Marinu Čiliću, Novaku Đokoviću, Halidu Bešliću, Enisu Bešlagiću, Marku Pipuniću, Sejdiću i Finciju… Uz dodjelu priznanja, Pečat je pokretač mnogih drugih velikih događaja. Primjerice, na pozornicu su donesena dva najveća izgubljena dokumenta BiH. Službeno ovjerene preslike Daytonskog sporazuma (Ustav BiH) i Povelje bana Kulina (rodni list), uz veliko iznenađenje javnosti, pokazane su na pozornici Pečata

Pečat je i glazbeni spektakl

Sve točke izvode se uživo uz Simfonijski orkestar. Svjetske i domaće zvijezde, poput Tota Cutugna, Piera Mazzocchettija, Petye Ivanove, Edina Karamazova, Kemala Montena, Đanija Stipaničeva, Gibonnija, Halida Bešlića, Severine te brojnih drugih, pratile su i Zagrebačka i Sarajevska filharmonija te Dubrovački, Europski i Novosadski orkestar. Zahvaljujući tradicionalnom partnerstvu s BHRT-om i HRT-om, ali i suradnji s drugim televizijskim i radijskim kućama u BiH, “Večernjakov pečat” svake godine prate brojni gledatelji i po tome je ovo jedan od najgledanijih društvenih događaja koji se organizira u BiH.

U ponedjeljak 14. svibnja crvenim tepihom Večernjakova pečata, jednim od najvećih na svijetu, prodefilirat će Mayca Teba, Jelena Rozga, Jelena Tomašević, David Temelkov i Divanhana, a pratit će ih Big Band orkestar pod ravnanjem Fedora Vrtačnika te zbor Pro Musica pod ravnanjem Dragana Filipovića.

Tri nominacije iz Travnika za Osobu godine

Među brojnim nominiranim osobama nalaze se i tri imena s područja općine Travnik. Riječ je o Larisi Cerić, Predragu Palavri i Kristijanu Periću.

Osvajanje bronce na Europskom i srebra na Svjetskom prvenstvu u judu proslavilo je Larisu Cerić ne samo u BiH kao najnagrađivaniju sportašicu, nego i diljem svijeta.

U kategoriji “Gospodarstvo” nominiran je travnički gospodarstvenik iz Nove Bile Predrag Palavra, vlasnik tvornice furnira čije proizvode izvozi u cijeli svijet, posjeduje pogone u BiH i Hrvatskoj , a poznat je i po ljubavi prema planinarenju gdje je osvojio vrhove kao što su Mont Blanc i Kilimandžaro.

Najmlađi među nominiranim iz Travnika, iz kategorije “Humanosti” je Kristijan Perić, o njegovom čudesnom životu pisali smo više puta, preživio tešku bolest srca, nakon oporavka s 90-postotnom invalidnosti otvorio vlastitu firmu “KP print” koja se bavi tiskom.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORTravnički vjesnik
Podijeli objavu