Usudila sam se držeći za ruku simpatiju, s nepunih 15 prošetati gradom.

Usudih se prvi put “obračunati s alkoholom” u kući mojih roditelja.

Usudih se ostaviti iza sebe 10 godina provedenih na košarkaškom terenu.

Usudih se sa gimnazijskom dvojkom iz fizike upisati na medicinu.

Usudih se sve to i tko zna šta sve još. I uvijek sam bila sretna zbog svojih poteza. Zbog svega sam dobivala pitanja “zašto”, “je l’ ti žao” i “šta ćeš sad”. Ali najviše osuda sam doživjela kad sam sa svojih 25, kada sam, po nekoj logici, trebala privoditi medicinu kraju, odlučila dići ruke od fakulteta koji me nije činio sretnom.

Najčešće pitanje koje sam dobijala u tom periodu i od onih koji su imali pravo, a više od onih koji nisu imali pravo zabadati nos u moj život, bilo je: “Imaš 25, kako ćeš sad početi ispočetka ono što se započinje s 19?”

E pa započela sam! I napravila najbolji životni potez. Nikada me boravak u labaratorijama, medicinskim salama, bolnici nije ispunjavao kao redakcijsko ludilo, odlasci na teren ili precizno klikanje mišem kako bih što bolje izmontirala prilog.

To je sreća. Bez obzira na to što su mi kolege na fakultetu 5 godina mlađe od mene i što moja generacija odavno ima diplome u rukama. Sve se dešava s razlogom. I sve dolazi u svoje vrijeme.

Nedavno imadoh priliku upoznati žene koje su u nekom momentu u životu odlučile napraviti rez i postati sretne. Ili bar sretnije. Niko ne bi trebao da ih krivi što od svog života žele i uzimaju više.

Sreća je valjda svrha ovozemaljskog života. Super je što nemamo istu predstavu o tome i što nas različite stvari čine sretnima. E, to je ljepota ovozemaljskog života. To je bitno, a ne da li se komšinica sa šestog sprata odlučila rađati s 42 ili je kolega iz odjeljenja do Vas u pedesetoj odlučio ostaviti ženu i biti sretan s frajerom. Bitno je da su sretni!

Nije važno ni što je rodica s tek 33 shvatila da treba da smrša 50kg ili što je neka random teta koju znate izviđenja odlučila u 68. da se razvede od muža. Niti što je novinarka s državne televizije odlučila s jedva 3o napuniti jagodice i labialne bore botoksom. Bitno je da su sretni!

U bilo kojim godinama.

Bitno je ispuniti život dobrim odlukama. Onda ćete godinama biti u najboljim godinama.

Jer sreća je svrha života!

Piše: Damira Ibranović

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.zenski.ba
Podijeli objavu