Tridesetogodišnji državljanin Albanije K.F. (1988.) u čijem vozilu su pripadnici Granične policije BiH otkrili 23 kilograma marihuane 23. travnja 2018. godine, uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu ”neovlašten promet opojnim drogama”, predat je postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH, priopćeno je.

Naime, policijski službenik Granične policije BiH 22.4.2018. kontrolom Renaulta Scénica na Međunarodnom graničnom prijelazu Ivanica prilikom izlaska iz BiH uočio je prepravke na podu iza vozačevog sjedišta. U cilju detaljnog pregleda vozila ono je dovezeno na Međunarodni granični prijelaz Deleuša gdje službenici koriste specijalističku opremu najnovije generacije. Korištenjem endoskopa doniranog u sklopu CIAT projekta (koji financira Vlada SR Njemačke, a realizira UNDP), u duplom dnu vozila otkriveno je 23 paketa s 23 kilograma marihuane.

Vozač K.F. lišen je slobode dok su njegovi suputnici u vozilu, dva državljanina Albanije,  ispitani u svojstvu svjedoka.

Prilikom detaljnog pregleda vozila, koji je obavljen uz nalog tužitelja Tužiteljstva  BiH, pripadnici GPBiH uključili su i službenika Uprave za neizravno oporezivanje BiH koji je koristio baster doniran od strane EXBS Programa.

Spriječeno krijumčarenje marihuane jedna je u nizu uspješnih akcija Granične policije BiH u kojoj je korištena donirana specijalistička oprema najnovije generacije, što ukazuje na važnost podrške koju ova agencija, kao i drugi organi u BiH, dobivaju od partnera poput vlada Njemačke i SAD-a. Istovremeno su veoma bitne i obuke službenika za korištenje te opreme. U situaciji kada maksimalno koristimo ljudske kapacitete, uslijed nedostatka od minimum 570 policijskih službenika, veoma je važno da raspolažemo specijalističkom opremom čija upotreba  to djelomično može nadomjestiti. GPBIH raspolaže solidnom opremom, ali se ona u kontinuitetu mora obnavljati, istaknuo je direktor Zoran Galić povodom zapljene marihuane na području Trebinja.

Oduzeto vozilo i marihuana predati su u daljnju nadležnost Suda BiH.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORBljesak.info
Podijeli objavu