Danas se obilježava 25. godišnjica ubojstva 116 civila u Ahmićima (općina Vitez), koje su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ali i ubojstva 15 civila i sedam vojnika, koji su se prethodno predali, što su uradili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u konjičkom selu Trusina.

Ove godine, u Ahmićima i Starom Vitezu će polaganjem cvijeća te vjerskim i kulturnim programom biti odana počast 116 ubijenih civila. Napad na Ahmiće se dogodio 16. travnja 1993. godine, a među ubijenim civilima su stariji ljudi, žene i djeca. Najmlađa žrtva je imala tri mjeseca, a najstarija 82 godine. Ukupno je pronađeno 86 tijela, a za ostalima se još uvijek traga, piše Birn.

U Sudu BiH je za zločin u Ahmićima osuđen Paško Ljubičić, na deset godina zatvora. Hazrudin Bilić, predsjednik skupštine Udruženja građana žrtava rata ’92-’95 “16. april” Ahmići, ističe da nema osuđenih izvršitelja zločina. ‘

Imamo po zapovjednoj odgovornosti, ali nemamo osuđene izvršitelje, i to nama najviše smeta, pored određenog broja naših ubijenih tog dana koji nisu još uvijek pronađeni, rekao je Bilić u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). On je naglasio da se zločin ne smije zaboraviti, da je teško, ali da se mora živjeti.

Istoga dana, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen-obilježju u Trusini, kao i vjerskim programom, odat će se počast žrtvama hrvatske nacionalnosti ubijenim u ovom selu. Pripadnici ABiH su 16. travnja 1993. u tom mjestu ubili 15 civila i sedam pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali. Ranjene su četiri osobe, među kojima dvoje djece.

Ono što se dogodilo ne trebamo zaboraviti. Trebamo da idućim generacijama pokažemo da se zločin više nikada i nigdje ne bi smio dogoditi. Šesnaestog travnja 1993. su se dogodili Ahmići i Trusina. Znači, samo povežemo taj jedan datum i dva događaja u dva različita dijela naše BiH – i vidimo da to nije dobro. I samo radi toga da se ne zaboravi, da se kaže da se više nikad i nigdje nikakav zločin ne dogodi, rekla je Dragica Tomić, predsjednica Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u domovinskom ratu Konjic.

Pred Sudom BiH za zločin u Trusini pravomoćno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina, Rasema Handanović na pet i pol, Mensur Memić na deset, Nedžad Hodžić na 12 i Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora. Za zločin u Trusini optužen je Zulfikar Ališpago, ali je zbog njegovog zdravstvenog stanja suđenje bilo prekinuto.

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu