U mostarskoj galeriji „Aluminij“ održana je izložba hrvatskog akademskog slikara i pjesnika Antuna Masle povodom obilježavanja dvadesete godišnjice Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske Mostar.
Ljubitelje likovne umjetnosti i poezije u noć likovnih djela i pokojeg stiha svojim govorom uveo je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka. Velika čast otvorenja same izložbe pripala je ministrici kulture i sporta Zori Dujmović.
„Vjerujem da će Mostarsko proljeće i ove godine, kada obilježava dvadesetu godinu uspješnog djelovanja, ostaviti dubok trag u našoj i europskoj kulturi i umjetnosti. Ljubitelji likovne umjetnosti će zasigurno uživati u djelima jedinstvenog slikarskog majstora koji je ostavio djela s pečatom izuzetne stvaralačke sposobnosti“, izjavila je ministrica Dujmović.
Riječi boje i boja riječi – ljuske vida i privida u istoj oniričkoj bajci naziv je Masline izložbe čija su djela u vlasništvu njegove obitelji, kćeri Brigite i Dolores, predstavljena je prvi put prošle godine, na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama. Veliko priznanje Kristalna Matica Maestro Vjekoslav Šutej dodijeljeno je Dubrovačkim ljetnim igrama, pod vodstvom ravnateljice Ivane Medo Bogdanović. Predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović kazao je kako iznimno ponosan na suradnju s DLJI ostvarenu još prije dvadeset godina.
Antun Masle, prerano preminuli akademik ostavio je iza sebe veliki opus likovnih djela među kojima je 38 predstavljeno upravo u galeriji „Aluminij“. Masle, prepoznatljiv po svome osebujnome stilu kao umjetnik počeo se ostvarivati sa svojih osamnaest godina. Diplomirao je slikarstvo 1942. godine, a prvu samostalnu izložbu priredio je 1952. godine.
U postavljanju izložbe pomogli su: Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo kulture RH, Generalni konzulat RH u Mostaru, Croatia osiguranje, Importanne Dubrovnik i Aluminij d.d. Mostar. Za sve koji žele uživati u vrhunskoj umjetnosti, izložba će ostati otvorena do 11. svibnja 2018., priopćili su članovi galerije „Aluminij“.

Autor teksta: Ema Senkić Foto: Martina Ročak

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu