Travničani koji su proputovali svijet često znaju reći da nikada nisu našli na zemaljskoj kugli grad ni približan Travniku. Tim povodom, odlučili smo zaista izdvojiti unikatnosti grada u odnosu na našu državu, ali i ostatak svijeta.

Sunčani sat

Jedini aktivni sunčani sat u BiH postoji u našem gradu i nalazi se na strani Hadži Ali-begove džamije koja je okrenuta prema parku. Također, Travnik je jedini grad sa sunčanim satom u BiH, s obzirom na to da jedan postoji u Sarajevu, ali je riječ o ručnom satu.

Sahat-kule

Jedini grad na svijetu sa dvije sahat-kule je – Travnik. Travnik ovo bogatstvo ima na dva kraja grada. Prva sahat-kula nalazi se uz ranije spomenutu Hadži Ali-begovu džamiju, dok se druga nalazi na Musali, u donjem dijelu grada.

Plava voda

Najbolji prirodni klima-uređaj i unikatna ljepota nalazi se u dijelu koji je dobio ime zbog neprekidne huke koju stvara voda, Šumeću.

Grad nobelovca, trećeg na svijetu u fudbalu…

U našoj regiji, ali moguće i šire ne postoji manja sredina koja je iznjedrila veći broj uspješnih svjetskih ljudi kao Travnik. Ivo Andrić, Ćiro Blažević, Nikša Bratoš, Josip Pejaković, Petar Barbarić, Zlata Bartl i mnogi drugi dio su ovog grada.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORTravnički.info
Podijeli objavu