Više tisuća građana Zenice prodefiliralo je danas Kamberovića poljem gdje su došli po svoju porciju čimbura koji se desetljećima tradicionalno pravi u ovom gradu.

Usprkos snijegu i niskim temperaturama pronašli su svoje mjesto na obalama Bosne gdje su spremili kotliće i roštilje, a rano jutros pojeli su i čimbur. Puhački orkestar Željezare Zenica i mažoretkinje iz Širokog Brijega uveličali su današnji događaj u Zenici prije podjele čimbura.

Čimbur se jede ujutro u šest sati, kao prvo jelo s izlaskom sunca. Sve poslije što se jede i sprema nije onaj pravi čimbur. Kasnije pravimo kotlić s kaljom te sač s mesom i krompirom, kazao je za Klix.ba Nermin Tuzlak koji svake godine s porodicom posjeti Čimburijadu.

Što se nas tiče, i ćuskije mogu padati, ali mi smo svake godine ovdje, dodao je Tuzlak.

On i mnogi drugi građani Zenice imaju tajne recepte za čimbur, a tajni recept našeg sugovornika je mladi luk. Po želji građani dodaju i žaru, pivo i druge sastojke.

Predstavnik Foruma građana Zenice Muhsin Ibrahimagić je istaknuo kako snijeg nikada nije smetao istinskim zaljubljenicima u Čimburijadu.

Bez obzira na vremenske prilike, oni koji vole čimbur i ovaj događaj, bez obzira na snijeg, kišu ili visoke temperature, doći će i danas s prijateljima obilježiti prvi dan proljeća, kazao je Ibrahimagić.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORKlix.ba
Podijeli objavu