Sinoć je u okviru tradicionalne manifestacije „Dani općine Travnik 2018“ u prostorijama Doma kulture „ Ivo Andrić“ koji se nalazi na Docu na Lašvi, održana izložba pod nazivom „Vizualna promocija uskotračne pruge Komar-Travnik” u organizaciji predstavnika Zavičajnog muzeja „Travnik“ .

Vrijedni sudionici foto ekspedicije, članovi Foto kluba “FOT , travnički doajeni fotografije Slobodan Ličanin, Mirsad Mujanovic, Mirko Adžaip, Sead Bahtić i Nihad Arnautović u proteklom periodu realizirali su prvi dio foto dokumentiranja dionice nekadašnje trase uskotračne pruge za potrebe iniciranja značajnog projekta “Zelena staza” kojim bi se doprinijelo uređenju lokaliteta trase od Travnika do Komara. Trasa vodi kroz gotovo netaknuta predivna prirodna prostranstva koja ljubomorno čuvaju brojna arheološka nalazišta i nekropole sa stećcima, koji se mogu urediti kao arheološki parkovi, a sačuvani su i pojedini objekti željeznice.

Realizacijom ovog veoma važnog projekta znatno bi se unaprijedila i turistička ponuda ovoga područja, kazala je direktorica Zavičajnog muzeja „Travnik“, Fatima Maslić, te dodala:

Iskreno se nadamo da će uskoro i brojni turisti, domaći i strani imati priliku uživati u šetnji uređenom dionicom “Zelene staze” od Travnika do Komara. Zaista vjerujem u neke projekte koji su pomalo iracionalni, jer da smo negdje u Europi oni bi bili lako izvedivi jer postoji na stotine tisuća kilometara takvih zelenih staza u svijetu, međutim vjerujem u ovo, jer smo mi kao jedna mala ustanova dosad uspjeli realizirati nekoliko velikih projekata.

Ovom prilikom također održana je i prezentacija dokumentarnog filma „Vratio se Ćiro“ , film koji je 2013. godine nastao u produkciji Zavičajnog muzeja „Travnik“, a koji je posvećen svim djelatnicima koji su osam desetljeća radili na željeznici te dali svoj doprinos u razvoju travničkog kraja, ali i BiH.

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu