Zbog oborinskih voda dolazi do plavljenja dvorišta i ugrožavanja objekata, a kako je priopćeno iz Federalne uprave civilne zaštite najveći problem predstavlja začepljena kanalizacija.

Na području Bihaća poplavljena su 42 objekta. Zbog klizišta na dionici regionalnog puta Kulen Vakuf – Martinbrod promet se odvija jednom trakom, dok je na dionici Kulen Vakuf – Klisa potpuno u prekidu zbog izlijevanja vode.

Rijeke Sana i Sanica izlile su se na području Ključa, ali nema ugroženih objekata. U općini Sanski Most poplavljena su poljoprivredna zemljišta i okućnice u više naselja, dok je u Krkojevcima ugorženo nekoliko objekata zbog podzemnih voda.

U Bosanskoj Krupi poplavljeno je nekoliko stambenih i pomoćnih objekata te lokalni putovi zbog izlijevanja rijeka Una i Krušnica, dok je u Velikoj Kladuši poplavljeno samo poljoprivredno zemljište.

Vodostaj rijeke Save je u porastu na području Bosanskog Broda, Bosanskog Šamca i Orašja i ove općine su u stanju pripravnosti. Nivo jezera Modrac je i dalje visok, ali je niži za 17 centimetara u odnosu na jučer.

U Drvaru se izlila rijeka Unac te je poplavljen lokalni put prema selima Bastasi i Mokrinoge, a u selu Bastasi su poplavljeni podrumi šest kuća.

Una u Kostajnici i Sava u Bosanskoj Dubici su u stagnaciji iznad kote izvanredne odbrane od poplave, dok je Sava u Gradiški iznad kote redovne odbrane od poplave. Poplavljen je određeni broj kuća i zemljište, ali nema ugroženih ljudskih života.

Uprava civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) je u konstantom kontaktu s odgovornim službama lokalnih zajednica u slivovima Sane, Une i Save. Jučer smo Kostajnici i Bosanskoj Dubici dostavili pumpe za vodu. Situacija je pod kontrolom, kazali su iz RUCZ RS.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORKlix.ba
Podijeli objavu