Tetka može, a ne mora da ima svoju djecu. Sa njima se volimo i ne volimo, tučemo kao mali, družimo kao odrasli, oslanjamo jedni na druge kao sasvim odrasli. Zanimljivo je da djeca obično misle kako bi ona druga mama, dakle u ovom slučaju tetka, bila možda bolja od prave. To, doduše, misle i tetkina djeca za naše majke. Ali, ono što je bitno jeste Tetka.

Tetka je nešto poput dobre vile iz lijepih dječjih bajki. Zna sve, razumije sve, umije da utješi, rasplaši, usreći.

Obožava da se slika sa nama i imamo gomilu slika na kojima nas drži čvrsto, čvrsto i smije se onako, nekako najljepše. Kako idu godine, mi sve veći na slikama, tetka u prvo vrijeme sve ljepša, a onda polako počnu da joj se vide godine. No, to vide drugi. Za nas tetke ostaju nekim čudom uvijek mlade. Mama može i da ostari, ali Tetka… nemoguće! Ona nam da komad čokolade koju kriju kao neprijatelja da nam se ne pokvare zubi, da se ne debljamo kada odrastemo, kupi sladoled iako su roditelji strogo zabranili jer „dijete ima osjetljivo grlo“, kupi prvu mini suknju, traži prvi džeparac, prvog dečka, prvo samostalno ljetovanje. Ćušne neke pare u džep, onako, da nam se nađe, dopuni mobilni, kupi „na rasprodaji“ nešto „kao za tebe da su pravili“. Kod nje se uvijek nađe neki parfem, dopola potrošen koji „mi, ma kad ti kažem, zaista ne treba“. Ona ima najbolji izbor dijeta baš za našu krvnu i ostale grupe, ima oštro oko kada dobijemo gram više ili oslabimo taj isti gram. Zna kada je tata bijesan po frekvenciji njegovog glasa, kada mama ima migrenu, pa treba hodati na prstima, kada su se posvađali zbog njene nove bluze ili njegove stote rekreativne partije tenisa.

Zna ona i više od toga, ali umije da se ponaša kao netko tko ne zna ama baš ništa. Tako se od Tetke uči da se zna, a ne zna, da se ne zabadaju nosovi u tuđe tanjure, da je lijepo imati najbolju prijateljicu, ali da ne treba zbog toga otjerati sve druge, da je normalno da se prijateljice ponekad i posvađaju. Tetka nas uči kako se ljubi, na koju stranu ide nos, kako da ne pocrvenimo ako nas On gleda, a ako i pocrvenimo, da On to ne vidi. Ona zna i koji su najbolji filmovi koje treba gledati na prvom dejtu, da li pri prvom susretu treba sjesti u ovaj ili onaj kafić. Uči nas kako se krišom stavlja maskara, a da razredna ne primijeti (mama je već naučila na razne vrste maskiranja), kako može da se pozajmi baš onaj fantastični top od prijateljice… Znate što su karakondžule? Ako ne znate, pitajte Tetku. Sve je to već preživjela.

Tetki smije da se kaže koliko je jedinica u dnevniku, a da nas ne kazni i ne oda, smije da se pobjegne iz škole i da samo ona zna. Umije da nam uradi domaći da roditelji ne vide, hoće da nam pomogne oko latinskog, fizike, tako nekih predmeta za koje u tom periodu nismo sigurni čemu služe osim da muče đake. Tetka najbolje zna koje kolokvije imamo, kada su ispiti, nagradi za položen ispit i ne mršti se zbog šestice. Pred tetkom smije da se plače zbog neuzvraćene ljubavi ili zbog toga što nas je neko „dvojkirao“.

Tetka će umjeti da nam objasni kako za prekid veze nismo krive mi nego on, sigurno nas je mnogo volio, ali smo mi jače, snažnije, nije mogao da nas prati. Što stvarno misli, samo ona zna. Nikada nam neće direktno reći da nam dečko nije baš previše bistar ili previše lijep. Reći će da je OK, da je baš „cool“, ali možda mi možemo i bolje. Ništa njemu ne fali, ali smo mi ipak tako nekako vrlo posebne. Istini za volju, Tetka vjeruje u tu posebnost. Tetka je netko tko autentično i bezuvjetno voli, poštuje, vjeruje u našu ispravnost i nepogrešivost. Daje podršku, hrabri, gura, potiče, kreće iz četvrte, a koči u mjestu.

Zašto je tetka tako značajna osoba? Tetka je žena, dakle netko tko po mnogo čemu podsjeća na majku. Za razliku od majke, tetka nema taj stepen odgovornosti, zebnje, straha, zbunjenosti koji ima majka u prvom susretu sa svojom bebom. Zato je tetka slobodnija, djeluje neposrednije, spontanije. Tetka smije da bude umorna, majka to ne može. Tetka može da kaže da nešto ne može ili ne umije. Majka ne može. Tetki je dozvoljeno da pogriješi, majci ne. Uostalom, od „grešaka“ majki, viđenih očima njihove djece, živi čitava jedna profesija – psihoterapeuti. Tetkama je lakše jer se bave djecom sa one ljepše strane.

Roditelji su zaduženi i za ono što djeca ne vole: jedi, peri ruke, peri zube, složi igračke, namjesti krevet, ustani u školu, vrati se kući na vrijeme i sl. Mnogo je manje područja života u kojima može da dođe do sukoba između Tetki i njihovih „zlata“. Nikada niko nije zvao Tetku u vrtić zbog toga što su se djeca potukla. U školu na roditeljske idu roditelji. Društvo pravi značajnu razliku između roditeljske kompetencije i tetkine ljubavi i to je u redu, zar ne? Međutim, Tetka može da bude vrlo dobra zamjena za majku u onim oblastima u kojima se dijete ustručava da se povjeri, ima strah ili loše iskustvo, kada zna da je pogriješilo i žao mu je, a plaši se kazne. Od Tetke mogu da se dobiju prva uputstva o svemu prvom u životu, a da to, naročito u periodu adolescencije, nema tu težinu koju ima takav razgovor sa roditeljem. Došla je neka moda da se roditelji trude da budu prijatelji sa djecom.

Pazite, djeca sama biraju prijatelje. Roditelj je jedinstvena osoba u životu i tu ulogu nikada ne treba miješati sa prijateljskim. Tu drugu lijepo može da ostvari tetka. Ona i jeste prijatelj, pa i mnogo više od toga. Tetka predstavlja onu slobodnu, emocionalno čistu zonu u kojoj je sklonište za naše duše i kada nam ne ide i kada nam je dobro. Tu ne postoji sistem nagrada i kazni, grdnja, strah. Postoji oceansko osjećanje svemoći koje smo zaboravili kada smo ga osjetili prvi put – kada smo se rodili.

Tetke, sa svoje strane, apsolutno obožavaju djecu svojih sestara i braće. Djecom se hvale, diče, voze ponosno kolica, tricikle, bicikle, role, klizaljke. Koliko su samo ponosne kada netko kaže: „O, kako je lijepo ovo tvoje djete“. Pa to i nije greška. Naše tetke nas i smatraju svojom djecom. U psihološkom smislu to zaista i jesmo.

Premjeranjem vremena udaje i rađanja dovelo je do toga da je mnogo mladih žena u statusu Tetke. One, psihološki, imaju djecu, imaju to osjećanje trijumfa koje djete donosi, ispunjene su ljubavlju koja im je uzvraćena, imaju o kome i za koga da brinu, uzajamnost odnosa ih bogati, osjećaju se korisno i ostvareno. Sve ovo nije iluzija, to je realnost. Stvari postanu malo drugačije kada dobiju svoju djecu, ali to su nijanse. Tetkino dijete jednom – tetkino dijete zauvijek.

Jedno istraživanje urađeno nedavno u našim školama pokazalo je da se učenici prije povjeravaju tetkicama nego profesorima ili psiholozima i pedagozima. Nije ni čudo da se tetkica zove tetkica. Tetkica u školi također je netko od koga se ne strepi i tko ne kažnjava, a umije da utješi i pomogne.

Ako vam se učini da je ovo oda Tetkama, niste pogriješili. U eri brige za ekološki opstanak naše planete, valjalo bi razmisliti i o psihičkoj ekologiji naše duše. Taj resor suvremeno drže Tetke.

• Tko nije imao tetku, ne zna što je time izgubio.
• Tetka je rođaka, drugarica, prijateljica, saveznik.
• Tetke su jedinstvena bića; svaka je neponovljiva.
• Svaka tetka ima svoje „zlato“.
• Blago „zlatu“.
• Tetka nije zamjena za majku; ona je njena dopuna.
• Tetka je živa enciklopedija, od nje se uči o životu.
• Nitko ne može da vas utješi kao Tetka, naročito kada ste u svađi sa roditeljima.
• Tetke zažmire pred pravilima ne zato što su neposlušne nego zato što imaju samo svoja.
• Tetke su najbolji prijatelji djece.
• „Ljubav između tetke i mene je neopisiva“, riječi su jedne djevojčice.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORMisli pozitivno
Podijeli objavu