Kako javljaju svjetski mediji, poznati britanski fizičar Stephen Hawking umro je rano jutros u svom domu u Cambridgeu. Imao je 76 godina.
Duboko smo žalosni jer je naš voljeni otac preminuo. Bio je veliki znanstvenik i izuzetan čovjek čiji će rad i nasljedstvo živjeti godinama, stoji u obavijesti koju su objavila njegova djeca.

Poznat je po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, a svoj znanstveni rad naročito je posvetio u polju istraživanja crnih rupa te djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru.

Stephen Hawking rođen je u Oxfordu 1942. godine, završio je studij fizike na Univerzitetu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kozmologije obranio na Univerzitetu Cambridge.

Od 1974. postao je član Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih znanstvenih udruženja na svijetu, a potom profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Univerziteta Cambridge, gdje su nekad predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca.

Kada je imao 22 godine dijagnosticiran mu je rijetki oblik bolesti motornih neurona, zbog čega mu je predviđano još samo nekoliko godina života. Bolest ga je vezala za invalidska kolica i uglavnom nije mogao da govori bez sintetizatora glasa.

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu