Postupajući tužitelj Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona je sucu za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla stavio prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za Almira Ahmetovića (32), nastanjen u Tuzli, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovina ljudima.

Za njegovu suprugu Šeherzadu Ahmetović (35), koja je također kao suučesnik osumnjičena za navedeno kazneno djelo, je predloženo izricanje mjera zabrane sastajanja sa određenim osobama, navodi se iz tužiteljstva.

Postoji osnovana sumnja da je bračni par u periodu od siječnja 2017. do ožujka 2018. godine petoro djece i maloljetnika, u životnoj dobi od 7 do 16 godina, koji su s njima živjeli u obiteljskoj zajednici u mjestu Mihatovići pored Tuzle, te povremeno i još jedno dijete u dobi od 13 godina, prisiljavali na teške fizičke poslove i prosjačenje, pri tome koristeći njihovu nedovoljnu psihičku razvijenost i bespomoćan položaj, a kako bi sebi pribavili korist tako što su im djeca predavala sav isprošeni novac koji se po jednom djetetu kretao od 20 do 150 KM dnevno.

Osumnjičeni su djecu budili rano ujutru i bez obzira na vremenske prilike, vanjsku temperaturu i godišnje doba ih prevozili automobilom na lokacije u Tuzli, Gradačcu, Srebreniku, Orašju, Brčkom i Sarajevu. Tu su ih stalno nadzirali, tjerali da prosjače od jutra do kasnih večernjih sati, prijetili im da će ih tuči ili ih je Almir i tukao ukoliko ne donesu dovoljan dnevni iznos novca, zabranjivali im da troše novac na hranu i za svoje potrebe, te su djeca nerijetko na niskim temperaturama na udaljenim lokacijama spavala na otvorenom ili su se pješice morali vraćati da bi im predali novac.

Također djecu su tjerali da rade teške fizičke poslove, skupljaju stvari po smetljištima i kontejnerima, te je Almir jednog od maloljetnika prisiljavao da krade. Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK su u suradnji sa Tužiteljstvom u prethodnom periodu proveli određene istražne radnje u cilju prikupljanja dokaza za počinjena kaznena djela, te je po naredbi Suda 12. ožujka 2018. godine izvršen pretres objekta koji je bračni par koristio u Mihatovićima kod Tuzle, nakon čega su lišeni slobode.

MUP TK je utorak, uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu, predao osumnjičene u nadležnost Tužiteljstva. Postupajući tužitelj je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao ih u prostorijama Tužiteljstva. Djeca i maloljetnici su predati u nadležnost Centra za socijalni rad Tuzla radi smještaja u prihvatilište, priopćeno je iz Ureda za informiranje Kantonalnog tužiteljstva TK.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORFENA
Podijeli objavu