Psiholog i konzultant Gerald Rogers napisao je ovaj članak u vrijeme svog teškog razvoda. Nakon što sam izgubio ženu koju sam volio i 16 godina braka, volio bi da sam ove riječi mogao tada da čujem.

„Femina“ ih je prevela za vas. Možda će jednom baš te riječi spasiti vaš brak…

1. Nikada nemojte prestati udvarati se ženi. Nikada je ne gledajte kao nešto što se podrazumijeva. Kada ste joj ponudili brak obećali ste da ćete biti čovjek koji će uvijek smjelo štititi njeno srce. To je najvažnije i najsvetije blago koje vam je ikada bilo povjereno. Ona je izabrala vas. To nemojte nikada da zaboravite i zapamtite da ljubav ne trpi ljenost.

2. Trudite se da uvijek vidite samo najbolje. Fokusirajte se na to što volite kod svoje žene. To, na što mi usredotočujemo našu pažnju ima sposobnost da raste. A ako se koncentrirate na greške, greške ćete svuda i vidjeti. Ako fokus svoje pažnje prebacite na nešto što vam se sviđa, za neko vrijeme ćete shvatiti da ste se oženili najdivnijom ženom na svetu.

3. Ne pokušavajte da je promijenite. Vaš je zadatak da volite ženu takvu kakva ona jeste, bez nada i očekivanja. A ako se ona ipak mijenja, svejedno je volite, bez obzira sviđa li vam se to ili ne.

4. Preuzmite odgovornost za svoje emocije. Vaša žena nije obavezna da vas čini sretnim, isto kao što ne može ni da vas učini nesretnim. Vi ste odgovorni za svoje pozitivno stanje, i tada će ta ista radost da prodre u vaš odnos. Ako ste nervozni i ljuti, nikada za to ne krivite svoju ženu. To je nešto što se dešava unutar vas, to su vaše emocije i vaša odgovornost.

5. Dozvolite vašoj ženi da jednostavno postoji. Kada je nervozna, ne pokušavajte to da ispravite. Vaš posao je da je jednostavno zagrlite i stavite joj do znanja da je to normalno. Neka zna da osjećate kako joj je, da vam mnogo znači i da ste vi taj na koga uvijek može da se osloni. Ženska priroda je promjenljiva i plahovita, emocije su poput oluje, pojačaju se, a onda se umire. Ako vi za vrijeme te oluje ostanete jaki i nepokolebljivi, ona će moći da vam vjeruje.

6. Dajte svojoj ženi prostor. Posvećenosti žena se može pozavidjeti. Ali nekada im treba staviti do znanja da i briga o sebi nije loša stvar. Ponekad im je potrebno da odlete s vaših grana kako bi našle to što će im dati snagu. I ako im vi podarite takvu slobodu, one će se vratiti kako bi vam otpjevale svoje nove pjesme.

7. Nemojte se plašiti da izgledate glupo. Ne gledajte na sebe previše ozbiljno. Smijete se. I činite da se vaša žena smije. Smijeh olakšava svaku situaciju.

8. Učinite da se osjeća kao kraljica. Izučavajte sve moguće jezike ljubavi zajedno. Zamolite je da napravi spisak od 10 stvari koje će joj pomoći da se osjeća voljenom i poželjnom.

9. Učite da praštate. Skoncentrirajte se na budućnost, a ne na prošlost. Ne dozvolite vašoj prošlosti da vas drži u zatočeništvu. Greške iz prošlosti, nebitno čije, vaše ili ženine, liče na teško sidro koje ne dozvoljava bilo kakvo kretanje naprijed. Praštanje – to je sloboda.

10. Uvijek birajte ljubav. Uvijek birajte ljubav. Uvek birajte ljubav. Na kraju krajeva, to je jedini savjet koji vam je zaista potreban. Ako je ljubav princip kojim se rukovodite, na kome se zasnivaju sve vaše odluke, onda vašem braku ništa neće predstavljati prijetnju. Ljubav uvijek pobjeđuje!

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORMisli pozitivno
Podijeli objavu