Naseljena mjesta ispraznile su erupcije vulkana, poplave, požari, ratovi, nuklearne katastrofe i ekonomske prilike. Sada su tamo samo napuštene i obrasle zgrade, kao podsjetnik da je tamo nekada nekoga bilo.

1. PRIPJAT, UKRAJINA

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovaj ukrajinski grad bio je dom brojnih zaposlenih u nuklearnoj elektrani Černobil, a u njemu je do nuklearne katastrofe 1986. godine, živjelo oko 50 tisuća ljudi. Iako je radijacija na ovom mjestu i dalje 10 puta veća od normalne, postoji ogroman interes za posjetu. Sve je veći broj turista koji žele da uđu što dublje u Zabranjenu zonu, koja se prostire 30 kilometara od nekadašnje nuklearne elektrane. Ovaj potencijal su prepoznale i lokalne turističke agencije, koje ilegalno organiziraju posjete ovom gradu.

2. OTOK HASHIMA, JAPAN

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Hashima, poznat kao i ‘Vojni brod’, napušten je otok 15 kilometara od Nagasakija. Davnih dana bilo je to jedno od najnaseljenijih mjesta na planeti, kada je Mitsubishi na njemu započeo eksploataciju ugljena s dna mora. Na 64 tisuće kvadratnih metara živjelo je 5200 stanovnika. Kada je rudnik zatvoren 1974. svi su otišli. Danas je Hashima jedna velika ruševina betonskih blokova, opasana zidinama koje su otok trebale štititi od vjetrova.Na otoku je sniman ‘Skyfall’ iz serijala James Bond.

3.CHAITEN, ČILE

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Erupcija istoimenog vulkana, koji se ‘probudio’ prvi put u devet tisuća godina, 2008. je prekrila ovaj grad pepelom. Zatim su uslijedile velike poplave, koje su natjerale stanovništvo na odlazak. Voda je potpuno uništila naselje, a čileanska Vlada na kraju se odlučila za realokaciju stanovništva.

4. KAJAKOJ, TURSKA

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Na jugozapadu Turske danas se nalazi mjesto koje se nekada zvalo Livisi, a u njemu je živjela grčka zajednica. Danas je selo poznato pod nazivom Kajakoj ili ‘selo kamenja’. Izgrađeno je u 18. vijeku, a do Prvog svjetskog rata imalo je dvadesetak tisuća stanovnika. Početkom ratnih sukoba, grčka zajednica koja je tamo živjela postala je žrtva zločina od strane Turaka. Nakon grčko-turskog rata, dogovoreno je preseljenje stanovništva, pa je tako milijun Grka bilo prisiljeno da napusti Tursku, a u suprotnom smjeru se odselilo pola milijuna Turaka. Zemljotres iz 1957. godine označio je definitivan kraj života u gradu koji je danas potpuno napušten i napola srušen.

5. ARLTUNGA, AUSTRALIJA

Foto: YouTube screenshot
Foto: YouTube screenshot

Nakon ‘zlatne groznice’ nivo zagađenja zraka postao je nepodnošljiv, a kopači zlata su ubrzo napustili grad.

6. KOLMANSKOP, NAMIBIJA

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U gradu Kolmanskop u Namibijskoj pustinji 1908. godine pronađene su velike količine dijamanata. Tada ih je bilo moguće naći ih na samoj površini pustinjskog pijeska. Doseljenici, uglavnom Nijemci, izgradili su oko rudnika grad Kolmanskop, koji je imao bolnicu, školu, kazalište, kasino, pa čak i dvoranu za bal i prvi tramvaj u Africi. Pošto 1954. više nije bilo dijamanata, mještani su napustili ovo mjesto.

7.ORADOUR SUR GLAN, FRANCUSKA

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovo selo uništeno je 10. lipnja 1944. godine, kada su nacisti pobili svih 642 stanovnika, uključujući žene i djecu. Nakon rata na obližnjoj lokaciji izgrađeno je novo selo, a naredbom francuskog predsjednika Charlesa de Gaulle izvorno naselje je sačuvano kao trajno memorijalno mjesto.

8. VAROSHA, CIPAR

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Velebni hoteli, odmarališta, bajne plaže, zapravo cijeli ekskluzivni kompleks, već 36 godina je potpuno pust, zatrpan pijeskom i zarastao u grmlje. Varosha je danas samo pusto mjesto, bez nade za uskrsnuće. Turska invazija na Cipar 1974. godine natjerala je ljude na bijeg. Turska je Cipru oduzela 40 posto teritorije i zemlju presjekla na dva dijela. Varosha je odmah po osvajanju ograđena, a dotadašnjim grčkim mještanima povratak nikad nije dozvoljen.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORbuka
Podijeli objavu