Nejednakost spolova još je uvijek vrlo izražena u većini zemalja, no postoje one u kojima je to daleka prošlost. Ovo je 10 takvih zemalja, po izboru žena.

Zemlja po mjeri žena, odnosno najbolja zemlja na svijetu za žene je Danska, pokazalo je godišnje istraživanje U.S. News & World u kojemu je sudjelovalo više od 9000 žena.

Nakon Danske slijede Švedska, Norveška, Nizozemska, Finska, Kanada, Švicarska, Australija, Novi Zeland i Njemačka. Danska ima vrlo visok standard, odličnu besplatnu zdravstvenu zaštutu za sve, besplatno visoko obrazovanje te žensku političku stranku Feministik Initiativ, zbog čega su je žene ocijenile najboljim mjestom za život.

Ženska prava u Danskoj se poštuju, muškarci i žene su ravnopravni. Slična situacija je i u Švedskoj gdje su skoro dvije trećine fakultetski obrazovanih osoba žene. U Švedskoj je vrlo dobro riješen i porodiljni, a često ga koriste i očevi te žene imaju veću slobodu i više mogućnosti za ostvarivanje sebe. Odemo li malo južnije, tu su Švicarska i Njemačka.

U Švicarskoj je život uređen, standard je visok te se ne vide nejednakosti među spolovima. U Njemačkoj je pak na vlasti jedna od najmoćnijih žena svijeta Angela Merkel, primjer ostalim ženama i motivacija da se i same uključe u politiku. Jednim dijelom su baš zbog nje žene odabrale i Njemačku kao zemlju u kojoj bi htjele živjeti.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.rtl.hr
Podijeli objavu