Provesti četiri noći i pet dana na Klinici za invazivnu kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli dovoljno je vremena da shvatite koliko malo znate o osobama u čijim rukama su svakodnevno životi znanih i neznanih ljudi naše zemlje, te koliko malo razumijete ozbiljnost i značaj njihovog posla, piše Dnevni avaz.

Za njih ne postoji vrijeme u kome „mašine treba da odmore“, ne postoji planirani dnevni ili noćni odmor… Ovdje u svako doba na vrata pokuca netko čije srce je skoro zatajilo, koga je „razderao“ infarkt, tko diše posljednjim snagama… Ustvari, netko kome od spremnosti i brzine ljekarske intervencije zavisi hoće li živ dočekati naredni dan.

Kičmu ove klinike čine dr. Elmir Jahić, njen načelnik, dr. Mugdim Bajrić i dr. Ivana Iveljić. Ne bez razloga, ove liječnike svrstavaju među najpriznatije interventne kardiologe u zemlji, a njihovu kliniku u vodeći bh. centar za implantaciju pejsmejkera.

Od prije pet-šest godina, kada su počeli provoditi ove procedure, pa do sada pacijentima su, saznajemo, ugradili 2.000 pejsmejkera.

Naravno, broj ugrađenih pejsmejkera ne zavisi od nas, već od onih koji procjenjuju kome treba ugraditi pejsmejker. Mi smo od prošle godine do danas, na primjer, implantirali i tridesetak posebnih uređaja za sinkronizaciju rada srca koji su izuzetno kompleksni kako za samo ugrađivanje tako i za vođenje pacijenata. Svakodnevno radimo procedure vezane uz perkutane koronarne intervencije gdje 24 sata pokrivamo područje akutnog infarkta, ističe dr. Bajrić

Pacijenti tuzlanske klinike su iz raznih dijelova BiH. Važno je da im se pomogne, a tko su, odakle su, kako se zovu, kojeg su soja, stranačke pripadnosti ili statusa u društvu, to niti tko pita niti koga interesira.

Kolegica Iveljić je nekadašnji zlatni student Medicinskog fakulteta u Tuzli i za nju su suvremene procedure u liječenju srca već postale rutina. Ovdje je i još troje mladih liječnika, Alan Jahić, Jasenko Radović i Tarik Brkić, izuzetno posvećenih svom poslu. Imamo stručno i sposobno medicinsko osoblje, sestre i tehničare koje bi poželjela svaka svjetska klinika. Posebno, imamo tim koji, dok u angio sali obavljamo razne procedure, besprijekorno funkcionira. Zna se u kakvim okolnostima i s kakvom opremom se tu radi. Bez njih tako sposobnih nama ljekarima bi bilo izuzetno teško, navodi dr. Jahić.

Doktora Jahića i Bajrića mnogi se sjećaju još iz rata. Kao vrsni studenti završne godine medicine u prvim danima agresije na našu zemlju našli su se u ratnim bolnicama u Sapni i Kalesiji. Kako je rat odmicao, bili su na prvim linijama odbrane u Podrinju, Posavini, Semberiji, ustvari na mjestima gdje god su bili branitelji brigada kojima su pripadali.

I ne samo oni, već na desetine tuzlanskih liječnika koji danas važe za vodeće stručnjake u oblasti kojom se bave, dio su generacije koja je svoje znanje i hrabrost pokazala u teškim ratnim vremenima. Razmišlja li neko od njih danas o odlasku iz zemlje za koju su se borili, ozbiljno je pitanje za one koji vrednuju njihov rad.

U rano jutro osluškujem glas dr. Elmira Jahića kako u susjednoj bolesničkoj sobi sokoli vremešnog Sarajliju kojem je dan ranije ugradio pejsmejker.

Poranio Hadžija, jesam li vam rekao da će sve biti dobro… Sutra, ako Bog da, idete kući, govori mu, ne pokazujući tragove umora od prethodne noći u kojoj je sa svojim timom, dok smo svi spavali, spašavao dvoje Tuzlaka koji su, u različito doba, na kliniku stigli sa simptomima infarkta.

 

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORDnevni avaz
Podijeli objavu