Tuzlanski aerodrom objavio je da je u siječnju imao 40.563 putnika, a u veljači 35.976 putnika, što je povećanje za više od 50 posto u usporedbi s prva dva mjeseca prethodne godine.

Riječ je o rekordnom povećanju broja putnika nezabilježenom na prostoru BiH, što je prije svega rezultat činjenice da je povećan broj baznih avona.

U upravi Tuzlanskog aerodroma vjeruju da će se trend rasta nastaviti i u ožujku, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci koji su standardno dobri.  Računica kaže da bi uz 50-postotno povećanje broja putnika u prva tri mjeseca i zadržavanje istog broja putnika u preostalih devet mjeseci, Aerodrom Tuzla na godišnjem nivou mogao imati oko 575 tisuća putnika.

Konačan broj putnika zavisi ponajviše od nove linije za Beč. Sve ostale linije su uhodane pa se na njima može očekivati isti ili povećan broj putnika za koji postotak. Linija za Beč je nova, predviđeno je čak 5 tjednih letova tako da će značajno utjecati na konačan broj putnika. Ukoliko ova linija bude imala približan broj putnika kao na ostalim linijama, Aerodrom Tuzla će na godišnjem nivou vjerovatno dostići, pa i prestići broj od 600.000 putnika u 2018. godini.

Zanimljive su i usporedbe sa drugim aerodromima u regiji. Sarajevski aerodrom je u siječnju imao 43.377 putnika što je svega 2.814 putnika (6,9%) više od tuzlanskoga. Ukupno u siječnju i veljači sarajevski aerodrom je imao samo 27% više putnika od tuzlanskog (97.490 prema 76.539). To je do sada najmanja razlika u broju prevezenih putnika.

Aerodrom Tuzla je sa 76.539 putnika u prva dva mjeseca imao veći broj putnika od Splita (64.328) i Dubrovnika (43.403).

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORbuka
Podijeli objavu