Kad njegove usne krenu prema tvojima, sigurno ne pomisliš “brzo, moram zatvoriti oči”; to se dogodi samo od sebe, zar ne? Iskre frcaju, usne su jedino što osjećaš i doživljavaš, a oči se same sklope. I to se dogodi nehotice, htjela to ili ne. Čini se neobičnim kad razmisliš, ali zaista postoji dobro objašnjenje. Evo zašto se ljubimo zatvorenih očiju.

Psiholozi su napokon pronašli odgovor na pitanje zašto uvijek zatvaramo oči dok se ljubimo. Ukratko, mozak ne može podnijeti toliko stimulansa (i informacija) odjednom, pa da bi se fokusiralo na usne i poljubac, zatvaramo oči.

Londonsko sveučilište Royal Holloway provelo je istraživanje o vizualnom i taktilnom iskustvu te utvrdilo da se naš mozak bori za procesiranje svega onoga što se događa tijekom poljupca da su mu vizualni podražaji stvarno previše. Drugim riječima, ne možemo držati oči otvorene tijekom poljupca, jer naš mozak ne može obraditi sve vizualne i taktilne podražaje.

Polly Dalton i Sandra Murphy, kognitivne psihologinje, otkrile su da “taktilna osjetljivosti” ovisi o razini opterećenja koje dolazi zbog nekog vizualnog zadatka koji mozak istovremeno dobija. Što oči moraju više “raditi” to slabije osjećamo taktilne podražaje.

 

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu