Na prvoj dodjeli Oscara 1929. bilo je 270 uzvanika, karta je koštala pet dolara (današnjih 72 dolara), a sve je bilo u maloj dvorani Hollywood Roosevelt hotela u Los Angelesu.

Ceremoniju je vodio glumac i producent Douglas Fairbanks, koji je sa suprugom, glumicom i ‘prvom filmskom zvijezdom’ Mary Pickford bio i idejni začetnik nagrade.

Neki od nominiranih umjetnika nisu bili nominirani radi jednog konkretnog filma, već svog rada generalno, a ta se praksa ubrzo promijenila.

Čitava je ceremonija dodjele nagrada trajala 15-ak minuta, a nije prenošena niti na televiziji niti na radiju. Televizijski prijenosi počeli su 1953. godine. Dobitnici, koji su izglasani tri mjeseca ranije, su se morali ustati od svoje večere: piletine na maslacu, pečenog slatkog batata i mahuna, kako bi preuzeli zlatni kipić, a najbolji slastičari iz ‘grada anđela’ na kolicima su razvozili svoje, francuskim slasticama inspirirane, kolače.

Archival Cinema and Entertainment | Autor: Profimediafoto: ProfimediaJanet Gaynor

Prvi najbolji glumci na Oscarima su Janet Gaynor i Emil Jannings. Za režiju su nagradu dobili Frank Borzage (za dramu) i Lewis Milestone (za komediju), a posebnu nagradu za doprinos umjetnosti dobio je Charlie Chaplin.

137034607 | Autor: Profimediafoto: Profimedia

Oscara za najbolji film dobio je ‘Wings’ (‘Krila’). Film je proglašen i kulturno značajnim od strane Kongresne knjižnice u Washingtonu i odabran je za čuvanje u Nacionalnoj kinoteci Sjedinjenih Američkih Država.

 Akademija je naša liga naroda, platforma na kojoj će svačiji glas vrijediti jednako i gdje ćemo rješavati probleme industrije, i nagrađivati one najzaslužnije,  rekla je svojedobno Mary Pickford. Urbane legende pričaju o pijanstvima u hotelu koja su uslijedila, jer su dodjelom tekli potoci alkohola usprkos prohibiciji.

 

 

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVOR24sata.hr
Podijeli objavu