SIPA je 12.veljače 2018. godine podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv dva fizička lica i dva pravna lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 272. KZ FBiH „Pranje novca“. Odgovorna lica sumnjiči se da su u  periodu od 2010. godine do 2017. godine osnovali dva pravna lica kao agencije za posredovanje u zapošljavanju, putem kojih su, po osnovu fakturiranja usluga koje stvarno nisu izvršene, omogućile prikrivanje prirode, izvora i porijekla novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 51.765.502,19 KM stečenih krivičnim djelima.

Aktivnosti se provede po naredbama Kantonalnog suda Sarajevo u saradnji sa službenicima Poreske uprave FBiH i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, uz pružanje pomoći policijskih službenika MUP ZDK, MUP KS, MUP SBK i MUP BPK.

Trenutno se pretresaju tri pravna lica na četiri lokacije na području Viteza, Visokog, Goražda i Sarajeva, s ciljem pronalaska materijalnih tragova i dokaza koji će biti korišteni u krivičnom postupku. Nakon što budu okončane operativne mjere i radnje na pomenutim lokacijama, predviđeno je da se u prostorijama SIPA-e u svojstvu osumnjičenih izvrši kriminalistička obrada odgovornih lica.

Imajući u vidu da su operativne aktivnosti još u tijeku, o detaljima akcije javnost će biti naknadno informirana, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću.

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu