Stopa zaposlenosti stanovnika starosti od 20 do 64 godine stalno je rasla protekle tri godine, saopćila je Europska komisija.

Prošle godine je u odnosu na 2016. povećana za 1,7 posto, odnosno za četiri milijuna stanovnika, od čega 2,7 milijuna ljudi u eurozoni, prema najnovijem Kvartalnom izvješću o zaposlenosti i socijalnom razvoju u Europi.

Uz podršku snažnog ekonomskog rasta, zaposlenost u EU je u trećem kvartalu 2017. nastavila da raste jače od očekivanog, dok je nezaposlenost dalje smanjena, navedeno je u izvješću Komisije.

Broj zaposlenih u stalnom radnom odnosu je za godinu dana, od trećeg tromjesečja 2016, porastao za 2,8 milijuna, a broj onih koji imaju ugovore na određeno vrijeme povećan je za 900.000.

Radnika sa punim radnim vremenom je 2017. bilo 181 milijun, odnosno za tri milijuna više, a onih koji ne rade puno radno vrijeme bilo je 42,7 milijuna, 300.000 više nego 2016.

Europska komesarka za zapošljavanje i socijalna pitanja Marianne Thyssen izjavila je da treba iskoristiti taj pozitivan ekonomski zamah i raditi na tome da se građanima omoguće pošteni uslovi za rad, jednak pristup tržištu rada i pristojna socijalna zaštita.

Rast se vratio u Evropu. Zaposlenost u EU je dostigla najvišu razinu ikada zabilježenu sa više od 236 milijuna zaposlenih ljudi. A nezaposlenost stalno pada, izjavila je Thyssen.

U izvješću Europske komisije se napominje da ostaju velike razlike među državama članicama, od 58 posto zaposlenih u Grčkoj do 82 posto u Švedskoj.

Istovremeno, broj nezaposlenosti se približava razini od prije financijske krize. Od travnja 2013., kada je bila najveća, smanjen je za oko 8,6 milijuna i u prosincu prošle godine nezaposlenih je bilo manje od 18 milijuna, što je najmanje od studeni 2008. godine.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORVIPmagazin
Podijeli objavu