Konstrukcije iz Jajca ugrađene su na stadion u Bordou u Francuskoj, centralu Intesa Sanpaolo Banke, Olimpijski mosti Željezničku stanicu u Torinu u Italiji, Muzej u Lionu, novi pogon Airbusa u Parizu, te u poslovne zgrade u Milanu.

Ovi poslovi su rađeni u konzorciju s europskim firmama.

U Europi za nas radi 60 radnika, a sada ćemo povećati za još 25, jer imamo projekt u Danskoj. Gradimo veliki most u Kopenhagenu. Inače, već šest godina imamo poslove u Kopenhagenu jer smo radili konstrukcije i za metro, gdje je instalirano 27.000 tona željeza – otkriva vlasnik firme „Metaling“ Pile Dujić za Dnevni avaz.

Uskoro slijede novi poslovi u Švicarskoj i Sloveniji, gdje će raditi proizvodne pogone.

Inače, Dujić je 25 godina proveo u Italiji, nakon čega se vratio se u BiH i u Jajcu pokrenuo privatni biznis. Firmu „Metaling“ je osnovao je 2006. godine u pogonima propale „Elektrobosne“.

Više od desetljeća konstantno se ulaže u novu proizvodnju i danas „Metaling“ zapošljava u prosjeku između 80 i 90 radnika. Već tri godine Dujić sa svojom obitelji živi u Jajcu i kaže da se može poslovati.

U Italiji smo proveli 25 godina, a definitivno smo se vratili u Jajce 2014. godine. U BiH se može raditi, naročito ako proizvodite ovdje i izvozite. Svako poduzeće koje radi u Bosni, a izvozi, može pozitivno poslovati, kaže Dujić za Avaz.

Dok je bio u Italiji, ali i posljednjih godina, konstantno je ulagao u proizvodne pogone u Jajcu.

 U periodu 2016.-2017. godina napravili smo novi pogon na 6.500 kvadratnih metara. Tu je i tehnološki i projektni biro koji nas prati od ideje do završetka projekta. Posjedujemo i naše firme koje nas prate u Italiji, Njemačkoj, Danskoj i Hrvatskoj. To su naše firme koje rade montažu metalnih konstrukcija izrađenih u BiH, govori Dujić.

„Metaling“ se bavi proizvodnjom i montažom čeličnih konstrukcija. Na ovim poslovima u BiH radi 90 kvalificiranih radnika na najsofisticiranijoj opremi. Raspolažu s dvije zatvorene hale na 11.000 kvadratnih metara na prostoru od 26.000 kvadratnih metara, te opremom za proizvodnju i montažu.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORDnevni avaz
Podijeli objavu