Ako živite sami, u starijoj dobi važno je obratiti pažnju na znakove koji upućuju na to da je možda bolje preseliti se k obitelji ili u dom za starije osobe.

Na to je li odlazak u dom doista potreban može upozoriti i vaša obitelj jer u većini slučajeva članovi obitelji prvi uoče da se sa starijim članom događaju određene promjene, piše 24sata.hr.

Najčešće se starije osobe obraćaju za pomoć kad primijete da sve češće počinju zaboravljati te da više ne mogu samostalno funkcionirati, da više ne mogu samostalno nabavljati namirnice i pripremati obroke te obavljati samostalno osobnu higijenu kaže Gorana Karabatić, socijalna radnica Doma za starije osobe Trešnjevka u Zagrebu.

Te promjene je, ističe ona, važno shvatiti ozbiljno i prema njima adekvatno djelovati. Ako starija osoba nema obitelji, ili su obiteljski odnosi poremećeni, najčešće se obrate susjedima za pomoć ili svom liječniku opće medicine, savjetuje Gorana Karabatić te ističe kako nam je svima teško prihvatiti da više ne mogu samostalno funkcionirati.
Stoga je najbolje da članovi obitelji upoznaju stariju osobu s novonastalom situacijom.

Važno je objasniti u kojim će se segmentima pružati pomoć te naglasiti da ta pomoć ne mora biti trajna i da neće u potpunosti izgubiti samostalnost, govori Gorana Karabatić.

Dreamstime | Autor: Dreamstime

Ona starijima savjetuje da ne oklijevaju porazgovarati o promjenama, da se ne trebaju osjećati loše ako primijete da u nekim aspektima ne mogu samostalno funkcionirati i da ne oklijevaju potražiti pomoć.

Obitelj bi trebala biti, i u većini slučajeva jest, najbolja podrška starijoj osobi u potrebi. Međutim, zbog današnjeg, sve užurbanijeg načina života, događa se da stariji sve češće ostaju sami i osjećaju se jako usamljeno. Članovi obitelji trebali bi više obraćati pozornost na njih i imati razumijevanja za promjene specifične za njihovu životnu dob, zaključuje Karabatić.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVOR24sata.hr
Podijeli objavu