U Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa u Zenici (KPZ Zenica) prije tri dana došlo je do tučnjave zatvorenika zbog duga od 100 KM, a jednom od njih je naneseno pet rana oštrim predmetom napravljenim od ručke brisača za pod. Ovu informaciju za Klix.ba danas je potvrdio direktor KPZ Zenica Redžo Kahrić te iznio detalje sukoba.
Kahrić je u izjavi za Klix.ba ispričao tok događaja, a sve je krenulo kada su u Kazneno-popravni zavod Zenica dovezena dvojica osuđenika iz Mostara. Jedan je u KPZ Zenica primljen prije tri mjeseca, dok je drugi u zenički zatvor dovezen dosta ranije.

Sve je počelo oko rasprave kada će zatvorenik koji je kasnije došao vratiti novac drugom koji je u zatvoru već duže vrijeme. Nakon nekog vremena, oštećeni je došao do zatvorenika koji je dugovao novac i rekao da mu da više novac ne duguje njemu već nekoj trećoj osobi. U tom momentu prišao je treći zatvorenik, neutralno, i rekao da to riješe međusobno da ne petljaju nikoga više. Isti dan oko 13:30 oštećeni je ušao u ćeliju, jer se radi o kolektivu, i udario nekoliko šamara jednom od zatvorenika. S obzirom na to da na hodnicima imamo brisače za pod, jedan od zatvorenika je napravio bodež od njega kojeg je iskoristio kasnije za večerom, govori Kahrić.

Tijekom večere u kantini bude oko 150 osuđenika koji se izmjenjuju u tri grupe. Oko 18:45 sati, jedan od zatvorenika je prišao drugom i nanio mu pet uboda improviziranim bodežom.

Istina je da su te rane bile površinske, ali jedna od njih je bila blizu srca te se može okvalificirati kao ubojstvo u pokušaju. Nakon tog događaja, stvorile su se dvije grupe, jedna je stala u zaštitu zatvorenika koji je uboden, dok su drugi stali na drugu stranu. Straža je na vrijeme reagirala, spriječila moguću masovnu tučnjavu i sve ih uhitila, dodao je Kahrić.

Prilikom sprječavanja sukoba sedam zatvorenika nanijete su i ozljede stražarima. Jedan od zatvorenika je stražara udario glavom u glavom te je upućen na pregled u Hitnu pomoć, dok je drugi stražar zadobio ozljede noge.

Doktor na Urgentnom bloku Kantonalne bolnice Zenica Ermin Ruščukić, u izjavi je kazao kako je prije tri dana primljen samo jedan zatvoren s površinskom ozljedom nastalom od oštrog predmeta.

Prilikom dijagnostike na Urgentnom bloku Kantonalne bolnice Zenica pacijent je prebačen na kirurgiju gdje su konstatirane lakše tjelesne ozljede, a nakon pružene pomoći pacijent je vraćen u Kazneno-popravi zavod. Isti pacijent, primljen je i prekjučer jer se žalio na otežano disanje i druge probleme, ponovo je urađena dijagnostika te sam ga uputio kirurgu kako bi se uklonile i te sumnje. S obzirom na to da pacijent nije vraćen na Urgentni blok, vjerojatno je sve bilo uredu te da je ponovo vraćen u KPZ Zenica, kazao je Ruščukić.

Iako zenička policija nije imala nikakve informacije o događaju, Kahrić je istakao da je policija pozvana i da je upoznata sa svim detaljima.

Nakon događaja, naš zaposlenik Nihad Spahić je zvao policiju i istraga je trajala do pola sata iza ponoći. Zbog noći se nije ulazilo u detalje, ali sam 10. veljače naredio svima da dođu u zatvor, osobno sam sproveo istragu i sve detalje otkrio, pojašnjava Kahrić.

Dodao je da situacija u KPZ Zenica nije riješena te da još uvijek postoji problem među zatvorenicima.

I sada tinja među zaraćenim stranama. Uvijek ima neformalnih grupa da u jednoj imate Sarajlije, Tuzlake i druge, ali ovo nije to, sada je nešto drukčije. Stanje je alarmantno, podigao sam sve na opreznost, a oformit ćemo još jedan paviljon kako bismo izmjestili sve one koji su imalo vezani za čitav događaj, zaključio je Kahrić.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.klix.ba
Podijeli objavu