Južnoafrički grad Kaapstad mogao bi postati prvi veliki grad u suvremenoj povijesti koji se suočava s nestašicom vode za piće, ali ova opasnost prijeti i drugim mjestima na planeti, upozoravaju stručnjaci.

Situacija u Kaapstadu samo je jedan od ekstremnih primjera na koji znanstvenici upozoravaju već duže vrijeme, navodi BBC.

U Kaapstadu je jučer pala dugo očekivana kiša, a stanovnici su na tome zahvaljivali Bogu i slavili na ulicama. U tom gradu je u protekle tri godine pala minimalna količina padavina, pa je oko četiri milijuna stanovnika primorano da se pridržava strogih pravila kako bi se spriječilo da česme presuše.

Usprkos tome što voda pokriva 70 posto površine planete Zemlje, vode za piće nema toliko koliko neko može pomisliti, a samo tri posto čini svježa voda.

Procjenjuje se da preko milijardu ljudi nema pristup vodi, kao i da se 2,7 milijardi suočava s oskudicom bar jednom mjesečno. Istraživanje iz 500 najvećih gradova svijeta, provedeno 2014, pokazuje da se jedan od četiri nalazi u “stresnoj situaciji” zbog nedostatka vode.

Projekcije UN pokazuju da će globalna potražnja za svježom vodom do 2030. nadmašiti zalihe za 40 posto, zahvaljujući kombinaciji klimatskih promjena, ljudskih akcija i rasta populacije.

Naučnici upozoravaju da je Kaapstada samo vrh ledenog brijega i da se sa sličnom situacijom suočavaju i drugi gradovi poput Pekinga, Sao Paola, Bangalora, Kaira i Džakarte.

Nestašica vode za piće može da postane ozbiljan problem i za stanovnike Moskve, Istanbula, Londona, Tokija, Majamija i Meksika.

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu