Podrška oboljelima i iznalaženje odgovarajućih prostorija za rad prioriteti su Udruženja oboljelih i liječenih od tumora “Donna”, koje u Bugojnu djeluje već dvanaest godina.

To je istaknuto na Izvještajno-izbornoj Skupštini ovog udruženja, koja je održana sinoć u maloj sali Kulturno-sportskog centra u tome gradu.

Kroz određene edukacije ukazat ćemo na važnost prevencije i ranog otkrivanja bolesti. Sudjelovat ćemo u utrci “Race for the Cure”, kazala je nova predsjednica Udruženja “Donna” Nihada Hadžić.

Po njenim riječima, u planu je provođenje niza aktivnosti s ciljem smanjenja broja oboljelih od karcinoma i stvaranja neophodnih uvjeta da im se pruži adekvatna medicinska zaštita.

Skupštini je prisustvovala potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, koja je pohvalila dosadašnji rad Udruženja s Željkom Jukić na čelu, uz želju da i novo rukovodstvo bude uspješno u svojoj budućoj misiji.

Ovo je jedno od prvih udruženja koje je osnovano u BiH. Članice nisu samo žene koje su oboljele i liječene, već i zdrave žene koje su prepoznale značaj njegovog postojanja i rane detekcije karcinoma dojke, naglasila je Mahmutbegović.

Direktorica JU “Opća bolnica” Bugojno i specijalistica radiodijagnostike dr. Berka Begović iznijela je alarmantan podatak da na području ovog grada ima više od 530 onkoloških bolesnika.

Najavila je, također, mogućnost stavljanja u funkciju kirurške operativne sale i besplatne ultrazvučne preglede dva puta mjesečno za po petnaesetak mlađih žena.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORFENA
Podijeli objavu