U Srbiji i na sjeveru Kosova ne smiruje se epidemija ospica. Trenutno je više od 2.000 oboljelih, kažu službeni podaci Instituta za javno zdravlje “Dr. Milan Jovanović Batut” u Beogradu. Stručnjaci procjenjuju da se kraj epidemije ne nazire.

Epidemija je počela na sjeveru Kosova u listopadu i proširila se u središnji dio Srbije gdje se dnevno registrira od 40 do 100 novih slučajeva zaraze virusom morbila, a do sada su zabilježena dva smrtna slučaja. Najviše oboljelih je u uzrasnim skupinama mlađih od pet i starijih od 30 godina. Najmlađi pacijent je beba stara samo 15 dana, najstariji ima 65 godina. Od težih komplikacija, registrirana je upala mozga u jednom slučaju i upala pluća kod 241 pacijenta.

U Beogradu je povećan postotak cijepljenih sa 65 posto krajem 2016. na 84 posto krajem prošle godine, ali epidemiolozi i imunolozi tvrde kako to “nije dostatno za kolektivni imunitet”, pa su procjene stručnjaka da epidemija morbila u prijestolnici Srbije neće biti potpuno ugašena do kraja ove godine.

Beogradske Večernje novosti pišu da je primjena zakonske zabrane ulaska u vrtiće bez potvrde da je dijete cijepljeno, ili da iz medicinskih razloga ne može primiti cjepivo, mjera koja bi trebala “zatvoriti krug” obolijevanja u vrtićima.

List naglašava i kako “u Srbiji ima još oko 45.000 djece koja nisu primila MMR po kalendaru cijepljenja, te da je izvanredno cijepljeno oko 30.000 djece koja su “preskočila” MMR po redoslijedu cijepljenja koji propisuju Svjetska zdravstvena organizacija i domaći propisi.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.hrt.hr
Podijeli objavu