Na području BiH u prošloj godini dogodilo se više od 37.600 prometnih nezgoda u kojima je smrtno stradalo 295 osoba, a oko 10.000 ih je ozlijeđeno i riječ je o trendu smanjenju broja poginulih, podaci su nadležnih institucija.

Prema riječima stalnog sudskog vještaka prometne struke Mirzeta Sarajlića, jedan od razloga za smanjenje broja poginulih u prometnim nezgodama u BiH je uvođenje uredbe o ograničenju uvoza polovnih motornih vozila na vozila sa ekološkom normom “Euro 4” i više, što je u velikoj mjeri doprinijelo podmlađivanju voznog parka vozila registiranih u BiH.

Sarajlić kaže da i izgradnja mreže autocesta u velikoj mjeri doprinosi povećanju stupnja prometne sigurnosti, prenijeli su mediji.

Ukoliko uzmemo u obzir kontinuirano povećanje broja registriranih motornih vozila i BiH, možemo kazati da ipak bilježimo pozitivan trend u odnosu na prošlu kalendarsku godinu, rekao je Sarajlić.

On smatra da pooštrene kaznene odredbe Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH nisu rezultirale ovim pozitivnim trendovima i da je veoma malo projekata koje su osmislile i podržale vlasti u BiH kada je u pitanju sigurnost u prometu. Na području FBiH u prošloj godini evidentirano je 27.689 prometnih nezgoda, što je manje za 5,74 posto u odnosu na isti period prethodne godine, te smanjenje broja ozlijeđenih i poginulih osoba.

U 2017. godini na teritoriji Republike Srpske dogodilo se 9.637 prometnih nezgoda, što je za 1,5 posto manje nego u 2016. godini. U ovom periodu na području Republike Srpske 114 osoba je smrtno stradalo, a ozlijeđeno je 3.187 osoba, od kojih 647 teže.

Na području Brčko Distrikta prošle godine zabilježene su 302 prometne nezgode u kojima je poginulo 11 osoba. Najčešći uzroci prometnih nezgoda na cestama u BiH su vožnja neprilagođenom brzinom, konzumiranje alkohola i nepoštivanje prvenstva prolaza.

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu