Geir Sveinsson izbornik Islanda smatra da će ključno biti kako će njegova momčad odigrati obranu.

U listopadu je Švedska dva puta pobijedila Island u pripremama za Europsko prvenstvo i onda dođe prva utakmica u Splitu, njihov novi sudar na kojemu je puklo prvo iznenađenje.

Šveđani su za mnoge bili jedni od favorita, prvenstveno na temelju igara na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj prije godinu dana, kad je njihov rukomet proglašen najljepšim i najatraktivnijim.

Islanđani su vodili i s nevjerojatnih deset razlike i to prije svega zahvaljujući čudesnim obranama Björgvina Palla Gustavssona. Čovjek je “spustio roletu” i sve što su Šveđani šutnuli, završilo je u njegovim rukama. Znao je hvatati i “žive lopte”. Jednostavno nesavladiv.

– Iskoristili smo svaku priliku koja nam se ukazala, pogotovo u prvom poluvremenu. Možda će zazvučati čudno, ali čak i kad imaš veliku prednost kao što smo je imali mi, može nastati problem u zatvaranju utakmice. Ako više gledaš na semafor, ako gledaš kako potrošiti vrijeme, stvari se u rukometu mogu vrlo brzo promijeniti. Oni su nam se približili, ali ostali smo dovoljno koncentrirani – kaže izbornik Islanda Geir Sveinsson.

Ovom pobjedom vjerojatno su osigurali drugi krug, vrlo vjerojatno će u njega prenijeti i bodove. Čim se pobijedi tradicionalni rival kao što je Švedska, to puno znači za samopouzdanje.

– Definitivno će nam puno značiti. Osobito za sljedeću utakmicu protiv još jedne sjajne momčadi kao što je Hrvatska. Pokušat ćemo uživati, jasno je da ćemo morati biti što bolji u obrani jer Hrvatska ima brojna napadačka rješenja. Izdvojio bih Cindrića, vrlo je brz i agresivan. Osim toga, klasičnu hrvatsku obranu vrlo je teško probiti.

Samopouzdanje im je naraslo, mogu biti opušteni…

– Ali ne previše opušteni.

Dodao je Sveinsson da im se sviđa u Splitu.

– Odličan hotel, prekrasno vrijeme. Prije dolaska ovamo bili smo u Njemačkoj i nismo vidjeli ništa osim sivog neba.

Možda je i u tome tajna njihova sjajnog rukometa protiv Šveđana.

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu