Podaci o mjesečnim plaćama građana Bosne i Hercegovine u posjedu Porezne uprave FBiH u velikoj mjeri oslikavaju socijalnu nejednakost koja je prisutna u BiH, iako je naša zemlja jedna od najmanje razvijenih zemalja u Evropi.

Razlika između bogatih i siromašnih sve je prisutnija što najbolje pokazuje rekordni iznos mjesečne plaće u protekloj 2017. godini. Naime, najveća mjesečna neto isplaćena plaća u FBiH iznosila je čak 380.590 KM.

Adisa Hamzić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH, izjavila je kako je druga najveća plata iznosila 259.993 KM, a zatim slijede iznosi od 117.989 KM, 92.577 KM i 35.873 KM.

S obzirom da su navedeni iznosi plaća isplaćenih samo u jednom mjesecu u 2017. godini, može se pretpostaviti da je u iskazani iznos uz redovnu mjesečnu plaću uračunat i prihod od određenih koristi koje su ostvarila ta lica”. kazala je Hamzić za Fokus.ba.

Na isplaćeni iznos ovih plaća obračunati su i uplaćeni porezi i doprinosi.

Navedeni iznosi plaća isplaćeni su u djelatnostima: farmaceutsko-kemijska industrija, bankarski sektor, trgovina na veliko i djelatnost informatičkih tehnologija”, rekla je Hamzić.

Ove evidencije detaljno se vode u Poreznoj upravi FBiH, a na osnovu podataka iz obrasca MIP-1023, odnosno Mjesečnog izvještaja o isplaćenim plaćama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti, plaćenim doprinosima i akontaciji poreza na dohodak.

Najmanja plaća u Federaciji BiH isplaćena je u veljači 2017. godine u iznosu od 369 KM, što praktično znači da je ova plaća 1.000 puta manja od najveće isplaćene plaće u FBiH (380.590 KM).

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu