Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić vjeruje da će se u ponedjeljak ponovno sastati predstavnici Parlamenta i Federalne vlade zbog razgovora čiji je željeni cilj zakazivanje sjednica u Parlamentu da bi zastupnici razmotrili i odobrili proračun FBiH za ovu godinu.

Mušić je Feni izjavio da bi do srijede trebalo biti poznato za kada će biti sazvana sjednica Zastupničkog doma. Ako zastupnici ne usvoje proračun većinom glasova, neizbježno je ponuditi odluku o privremenom financiranju Federacije, što je manje poželjna varijanta, ali ipak također zakonita. – Neophodno je uvesti Federaciju BiH u zakonit financijski ambijent, a da li će je zastupnici vući u sunovrat, vidjet ćemo – rekao je.

Tvrdi da zastupnički klub Stranke demokratske akcije, kojem on pripada, nastoji biti dio rješenja a ne problema jer želi da Federacija BiH konačno dobije ovogodišnji proračun. Proračun za 2018. od 2,88 milijardi KM predložila je na vrijeme Federalna vlada. Nominalno, to je najveći dosadašnji iznos. Iz Vlade ističu da je predviđeno znatno više novca za kapitalne investicije.

Po propisima, taj najvažniji financijski akt stupa na snagu kad ga odobre oba doma Federalnog parlamenta, ali je prije Nove godine, zbog određenih političkih nesuglasica, došlo do zastoja u radu Parlamenta. Mada je sjednica Zastupničkog doma održana, s proračunom kao jednom od ponuđenih točaka dnevnog reda, prekinuta je bez ishoda, dok se Dom naroda nije ni sastao. Federalni premijer Fadil Novalić pozivao je nakon toga da se hitno sastanu oba doma tijekom prednovogodišnjeg vikenda, ali je Federacija BiH ušla u 2018. bez proračuna. Još je i bez eventualne odluke o privremenom financiranju. Iz Vlade šalju jasne signale da je privremena odluka lošija varijanta jer ne dozvoljava nikakva proračunska davanja izuzev osnovnih.

U pokušaju približavanja stavova političkih aktera u Parlamentu, jučer je održan sastanak predstavnika kolegija oba doma i Vlade. Cilj je bio dogovoriti parlamentarne sjednice radi razmatranja proračuna, ali rezultata u tom smislu nije bilo osim što je za ponedjeljak najavljen naredni susret.

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu