Prijedlog Zakona o Mirovinsko-invalidskom osiguranju u FBiH je neprihvatljiv’, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, najavivši masovne prosvjede ukoliko zakon ipak bude usvojen, objavila je BHRT.

Bajramović je nakon sjednice Glavnog odbora Sindikata izjavio kako će u tom slučaju zatražiti smjenu Federalne vlade. Zatražio je i da Vlada ponudi probne izračune mirovina prema novom zakonu, odbacivši tvrdnje njegovih zagovornika da će radnici imati povoljnije uvjete umirovljenja.

Bajramović tvrdi kako to nije istina, te da su predstavnici Sindikata to potkrijepili dokazima. Prema njegovim riječima, zakon bi doveo do drastične razlike u stažu osiguranja i mirovinskom stažu, čime bi bili diskriminirani radnici – bivši borci.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH također je kazao da je od federalnog premijera Fadila Novalića tražio da povuče prijedlog zakona o MIO i uskladi ga s amandmanima koje mu je uputio Sindikat. Članove Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBiH optužio je za nerad. Ovom prilikom zatražio je i od lidera političkih stranaka da svaki ponaosob pročitaju dopis koji im je uputio i uvjere se u tvrdnje Sindikata.

Na današnjoj sjednici u Sarajevu objavljeno je da će ovakve konferencije biti održane u svakojžupaniji u Federaciji BiH.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.bljesak.info
Podijeli objavu