Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan nakon sastanka sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović kazao je kako su razgovori bili veoma plodni i korisni.

S Hrvatskom smo, koja je od 2013. članica EU nastavili jačati saradnju. Na ovim sastancima smo prošli i kroz regionalne i međunarodne odnose. Vrlo je važna i naša vojna saradnja – rekao je Erdoan nakon sastanka te dodao da  Kolindinu posjetu smatra vrlo korisnom, plodnom i uspješnom.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je kazala kako su danas razgovarali o stanju u Evropi, migracijama i sigurnosnim prijetnjama.

Hrvatska i Turska imaju izvrsne odnose. Nemamo otvorenih pitanja, ali ima prostora za poboljšanje, posebno na području ekonomije i investicija – rekla je Grabar-Kitarović.

Također na sastanku je bilo govora o Bosni i Hercegovini, a na konferenciji za novinare turski predsjednik Erdoan je kazao da je trenutno stanje u BiH unutrašnje pitanje.

Stanju u BiH je vezano uz Daytonski sporazum i položaj Hrvata je unutrašnje pitanje BiH. Imamo stalnu težnju da pomognemo, ali bez direktiva kako treba raditi. Naravno, naši ministri se sastaju, lideri zemalja se sastaju i svakako da ćemo se i u nastavku vidjeti kako možemo doprinijeti rješavanju svih problema. Lideri zemalja ne bi trebali da se izjašnjavaju po tom pitanju, jer je to unutrašnja stvar BiH – istaknuo je Erdoan.

Predsjednica Hrvatske je naglasila važnost ustavne jednakosti sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebe da se nastavi s ustavnim reformama.

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu