Upozorenje je izdano za cijelu Bosnu i Hercegovinu u vremenu od 8 sati 11. prosinca do 15. sati 12. prosinca. Prosječna brzina vjetra južnog smjera između 40 i 60 km/h, sa udarima od 90 do 110 km/h.

Također, prema informacijama dostavljenim iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za dane vikenda pogoršanje vremenskih prilika bit će praćeno obilnijim sniježnim padalinama, čija visina bi mogla biti između 15 i 35 cm, a predviđaju se i niske temperature zraka.

S tim u vezi, Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo uputila je danas Preporuke pravnim i fizičkim licima u za poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od sniježnih padalina, niskih temperatura i jakog vjetra.

Sva pravna i fizička lica obavezna su da ODMAH poduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od visokog snijega, niskih temperatura i jakog vjetra, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća. To podrazumijeva obavezu pripreme adekvatnih snaga i neophodnih materijalno- tehničkih sredstava. Iz Uprave naglašavaju da će se na ovaj način stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagiranje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja te izbjeći velike materijalne štete, stoji u saopćenju.

Podsjećaju sva pravna i fizička lica i na obaveze koje su im predviđene Zakonom o komunalnoj čistoći i Zakonom o upravljanjem zajedničkim dijelovima zgrade koji propisuju poduzimanje mjera na uklanjanju snijega, skidanju leda i ledenica.

Također, posebno apeliraju i na pravna lica koja imaju potpisane sporazume, odnosno ugovore sa svim nivoima vlasti, da pripreme adekvatnu mehanizaciju i da na vrijeme reagiraju na najavljene sniježne padaline.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.klix.ba
Podijeli objavu