Nakon što se 88 posto članova sindikata obrazovanja referendumom izjasnilo za štrajk te kako proteklih dana nije došlo do približavanja stavova u vezi s potpisivanjem kolektivnog ugovora s pregovaračkim timom Vlade SBK, sindikati obrazovanja u ovom kantonu donijeli su odluku o stupanju u generalni štrajk 18. prosinca.

U isto vrijeme kada smo donijeli odluku o pokretanju procedure za stupanje u generalni štrajk mi smo poslali i zahtjev drugoj strani za početak procesa mirenja, tako da još postoji prostor za dogovor. Osim potpisivanja kolektivnog ugovora, naši su zahtjevi i da se plaće prosvjetnih radnika usklade s porastom životnih troškova te da se Pravilnik o ocjenjivanju i napredovanju nastavnika i suradnika, koji je prvostupanjskom presudom proglašen nezakonitim, stavi van snage. Mi, također, tražimo da se izvrše izmjene i dopune Zakona o srednjoj školi te izradi pravilnik o zbrinjavanju tehnološkog viška – kaže Abdulah Serezlija, potpredsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja SBK.

Naglašava da je za njega pomalo čudno, barem što se srednjih škola tiče, da nije došlo do potpisivanja kolektivnog ugovora, jer je evidentno da neće doći do dodatnog „zahvaćanja“ budžetskih sredstava.

Naprotiv, do rujna naredne godine taj će iznos biti umanjen za 171.000 KM, a od rujna trebao bi biti dodatno umanjen, buduću da se smanjuje broj odjeljenja. Serezlija ističe da se, vjerovatno, radi o političkim igrama.

Na potezu su narednih dana „pregovarači“ iz Vlade SBK.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.avaz.ba
Podijeli objavu