Opasno zagađen zrak i gusta magla prekrili su Sarajevo jučer, čemu svjedoče i mjerenja Svjetskog tima za kontrolu kvalitete zraka (AQICN) koji je u glavnom gradu naše zemlje izmjerio najzagađeniji zrak u Europi.
Prema mjerenjima AQICN-a, indeks kvalitete zraka na području općine Ilidža iznosi 341, što je daleko više od dozvoljenog indeksa zagađenosti zraka koji iznosi 50. Sinoć je na Ilidži indeks kvalitete zraka iznosio čak 369. Prema centru grada zagađenje je manje, ali i dalje iznad dozvoljenog. Indeks kvalitete zraka na Otoci iznosi 164, a prema općini Stari Grad 95.

Boravak na otvorenom pod ovim uvjetima izuzetno je opasan za građane.

Alarmantno stanje zagađenosti zraka danas je zabilježeno i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine. Tako je indeks kvalitete zraka u Tuzli iznosio 197, Zenici 121 i Slavonskom brodu 130. U ostalim dijelovima naše zemlje zagađenje zraka uglavnom ne prelazi dozvoljene vrijednosti.

 

Podsjećamo, glavni grad BiH posljednjih godina bio je uvijek na vrhu liste zagađenih gradova Europe. Trend zagađenja nastavlja se i ove godine, a najveće posljedice svakako će se odraziti na zdravlje građana.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.klix.ba
Podijeli objavu