Kao da ekipa s Bilinog polja nije izvukla pouke iz prošle sezone, kada je do posljednje minute strepila za opstanak, već i ove sezone reda poraze. Čelik je na pretposljednjem mjestu na tabeli, a travnjak su “čelični momci” pognutih glava napustili čak 13 puta.

Odraz je to situacije u klubu, a kakva je ona trenutno možda najbolje govori bodovni saldo.

Nakon izbora Gradskog vijeća i gradonačelnika koji je javno podržao novi statut, činilo se da će Čelik konačno dobiti priliku za oporavak u vidu podrške Grada za servisiranje reprograma pore dugovanja i otpis dugovanja prema javnim poduzećima. Međutim, razna uvjetovanja, odugovlačenja, predlaganje stečaja, oduzimanje poslovnih prostora, politiziranje na čelu s Fuadom Kasumovićem, te šutnja Gradskog vijeća su ubrzo pokazali kako u ovom gradu nema potrebne političke volje za spas jednog od simbola Zenice – priopćeno je iz Neformalne grupe građana “Za Čelik”.

Istina je da su se potrebne odluke za reprogram i otpis dugovanja prema javnim poduzećima usvojile, ali nakon što je nametnut podoban Upravni odbor iza kojeg stoje Fuad Kasumović i Nihad Perčo kojima nije u interesu spas Kluba i realizacija tih odluka, nego promocija, izvlačenje koristi i konačno – gašenje. Navedenom svjedoče i konstantno ponavljanje Fuada Kasumovića da će se Čelik ugasiti ukoliko u klupske strukture ne uđu (nepostojeći) investitori koje je “doveo kako bi spasio Čelik”, a kakve su zaista njegove namjere, ne svjedoči samo odnos iz tekuće godine, nego i financijski podaci iz 2005. godine, kada je prema izvještaju Financijske policije, NK Čelik Zenica za vrijeme predsjednikovanja “velikog ekonomskog stručnjaka” Fuada Kasumovića ostvario gubitak od 1.327.863 KM što je ujedno i najveći ostvareni gubitak Čelika u jednoj godini – dodaju iz NGG “Za Čelik”.

Danas, preko pet mjeseci nakon što je Gradsko vijeće usvojilo odluke za financiranje reprograma i otpis dugovanja prema javnim poduzećima, nijedna od njih nije provedena, a kakva je stvarna politička volja za njihovo provođenje, pokazuje i predloženi proračun Grada Zenice za 2018. godinu u kojem nema predviđenih stavki za troškove financiranja Čelikovog reprograma. Veliki dio odgovornosti za ovakav rasplet snosi i Gradsko vijeće koje je šutke posmatralo kako prvi član Čelika radi na njegovom gašenju. Čak se za ovih pet mjeseci nisu udostojili zatražiti informaciju o statusu realizacije odluka koje su sami jednoglasno izglasali. Naprotiv, posljednja dešavanja na zeničkoj političkoj sceni svjedoče da su se pojedine stranke i pojedinci iz Gradskog vijeća zbog osobnih interesa priklonile jednom od najvećih grobara Čelika. Bilo kako bilo, bez promjene političke volje, Čelik ne može preživjeti. Možemo li utjecati na tu promjenu, ovisi isključivo o svima nama kojima je Čelik u srcu, a vrijeme će reći jesmo li sada u stanju, složnije, jasnije i glasnije nego ikad, poručiti da nećemo dozvoliti gašenja Čelika – priopćeno je.

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu