Do 18. prosinca svi trgovci na tržnicama u FBiH morat će se registrirati kao pojedinci i plaćati porez prema izmijenjenom Zakonu o unutarnjoj trgovini.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona službeno stupa na snagu 26. prosinca, a same odredbe zakona ne pogoduju svim trgovcima na pijacama.

Poduzeće je održalo nekoliko sastanaka sa našim korisnicima koji se bave prodajom voća i povrća na našim poslovnim jedinicama, gdje smo im dali određene popuste i na zakupe, te na neke druge aktivnosti koji imaju u sklopu naših poslovnih jedinica kako bi amortizirali sve ove udare koje donosi novi zakon. Zadovoljni smo u ovom trenutku brojem korisnika koji su podnijeli zahtjeve. Neki od njih su dobili rješenja, dok su neki od njih u procesu registracije, o čemu imaju načinjen ugovor koji traje 30 dana kada ističe njihova obveza da se registriraju, rekao je za Radiosarajevo.ba direktor KJKP Tržnice-Sarajevo Jasmin Terović.

Ukoliko se ne registriraju kao trgovci-pojedinci ili kroz neki drugi oblik registracije, dosadašnji korisnici neće moći obavljati djelatnosti koje nisu u skladu sa Zakonom na štandovima koji su u vlasništvu Tržnica.
Može se biti registriran i kao poljoprivredni proizvođač što odgovara onome koji se bavi prodajom roba ne samoj tržnici, prokomentirao je Terović.

Kao najveći problem onima koji se trebaju registrirati ili su u procesu registracije kao trgovci-pojedinci jeste dio zakona koji se odnosi na to da, za razliku od obrtnika kojem mogu pomagati uži članovi obitelji, ne mogu pomagati niti ga zamijeniti kada ide na bolovanje, koristi godišnji odmor ili ne može raditi iz nekih drugih razloga.

To korisnicima u ovom trenutku najviše smeta posebno kada se uzmu u obzir uvjeti u kojima rade, a to su minusi, loši vremenski uvjeti po kojima je vrlo teško izdržati jedan cijeli dan na tržnici. Do sad su to radili npr. pola dana jedno, pa ih zamijeni netko od užih članova kućanstva. Po novom zakonu to neće biti moguće, pojasnio je Terović.

Terović je rekao da je do sada registiriran dobar dio korisnika, ali da je i ranije govorio da je ovo pogrešno vrijeme za donošenje zakona jer sada imamo manje korisnika koji prodaju voće i povrće na tržnicama.

Prave efekte ovog zakona ćemo vidjeti na proljeće kada počnu nove sezone i sigurno će to utjecati i na ljude koji se neće moći registrirati. Oni neće moći ni raditi, rekao je Terović.
Nakon isteka roka iz Tržnica neće moći dozvoliti da tko nije registriran u skladu sa Zakonom o unutarnjoj trgovini radi na tržnicama.

 

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu