Nakon prosvjedne šetnje do Sarajeva i prosvjeda ispred zgrade Federalne vlade, radnicima neriješenog statusa nekadašnjeg giganta, tvornice eksploziva „Vitezit“ iz Viteza uplaćeni su doprinosi te će nakon papirologije sljedeći mjesec, vjerovatno, primiti i prvu mirovinu.

Kako kaže Safet Sivro, predsjednik Udruženja radnika neriješenog radnopravnog statusa „Vitezita“, doprinosi su uplaćeni za 19 njihovih članova.

Sredstva su uplaćena, čekamo da se završi papirologija i uskoro će i prve mirovine. Jasno nam je to, da nismo otišli u Sarajevo, ne bismo ništa dobili, sve je bilo mukotrpno, ali se isplatilo – rekao je Sivro.

U Udruženju je, kaže, ostalo 50-ak članova neriješenog statusa, a riječ je uglavnom o relativno mlađim ljudima, kojima za odlazak u mirovinu nedostaje još nekoliko godina. U svojoj borbi istrajat će, poručuju, sve dok posljednji član Udruženja ne dobije mirovinu.

Akobogda, sve bismo to mogli sljedeće godine riješiti ako bude političke volje. Ako i ne bude, mi ćemo opet svoja prava tražiti svim legitimnim načinima. Nekima je ostalo dvije, nekima tri godine do mirovine. Mi ćemo napraviti sve i nećemo stati – kazao je Sivro.

Prema njegovim riječima, proračuni koje su radili pokazuju da bi s maksimalno milijun KM bio riješen radni status svih članova.

S najviše milijun KM sve bismo mogli riješiti sljedeće godine. Neka uplate staž, pa neka ljudi na birou čekaju vrijeme do mirovine – rekao je Sivro.

Zbog neispunjenih obećanja federalne vlasti o uvezivanju staža, grupa od 23 radnika iz Viteza je pješice otišla u Sarajevo, gdje su prosvjedovali ispred zgrade Vlade FBiH.

Nakon nekoliko dana, vlast je obećala ispuniti njihove zahtjeve, kako je na kraju i bilo.

 

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.avaz.ba
Podijeli objavu