Prvi pacijent u BiH je službenim putem već dobio cjepivo “CIMAvax, a uskoro će biti dostupna i ostalima, izjavila je doktorica Soraida Acosta-Brooks, jedan od stručnjaka s Kube koji su zaslužni za djelotvorno cjepivo za liječenje raka pluća.

Ona je za Nezavisne novine rekla da je “Vama Company” registrirana u BiH, da je prvi pacijent već uključen u terapiju, koje će sredinom prosinca biti dostupne i ostalim pacijentima.

Acosta-Brooks je istaknula da je uspješnost ovog cjepiva veoma velika i da se, prije svega, ogleda u tome što je potpuno sigurna za upotrebu, nema nuspojava i što je omogućila velikom broju oboljelih koji su je koristili izlječenje ili produženje života, a što je još važnije, kvalitetnog života.

Kod raka pluća tri mjeseca života poslije otkrivanja je uspjeh, a primjenom cjepiva imamo ogroman broj pacijenata koji su imali po devet godina kvalitetnog života. To su godine kada ljudi imaju vremena za sebe, za obitelj i posao, rekla je ova kubanska liječnica.

Ona je navela da je istraživanje na ovom cjepivu počelo još 1995. godine i da su bili uključeni mnogi pacijenti u različitim stanjima, kao i u samim kliničkim istraživanjima, ali i oni koji su se javljali dolazeći na preglede zbog bolesti.

Mogu reći da smo postigli mnogo toga. Cjepivo je danas lijek koji je izliječio ili bar produžio život ogromnom broju pacijenata, naglasila je Acosta-Brooks.

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu