U okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama, Ženska romska mreža ‘’USPJEH’’ započela je s velikim brojem raznih aktivnosti u šest gradova u BiH.
Kao i svake godine, udruženje ‘’MLADI ROMI’’ iz Viteza, kao članica mreže “USPJEH” također sudjeluju u nizu aktivnosti, s fokusom na temu “Prijevremeni brakovi i vršnjačko nasilje” koju ovo udruženje identificira kao rastući problem je potrebno suočiti se što prije. Iz tog razloga, udruženje “MLADI ROMI” iz Viteza organizirat će radionice na temu prijevremenih brakova i vršnjačkog nasilja koje će biti održane u Vitezu.

Prijevremeni brakovi nisu običaj, niti kultura Roma u BiH i zato je jako bitno da romska zajednica i društvo u cjelini moraju da prepoznaju taj problem, da se djevojčice i dječaci osnaže, da se radi na njihovoj edukaciji i većem uključivanju u obrazovni sustav. Posebno su ugrožene djevojčice, a rani brakovi predstavljaju ozbiljnu povredu njihovih ljudskih prava – uskraćeno pravo na djetinjstvo, rano napuštanje školovanja, ekonomska zavisnost, rane trudnoće. Ali nam je na ovom putu potrebna pomoć većinskog stanovništva, jer također diskrimacija ima veliki utjecaj na ovaj problem te ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se odazovu našem pozivu, i budu dio naših aktivnosti koje provodimo u sklopu 16 dana aktivizma Ženske romske mreže ‘’Uspjeh’’ koja nam je omogućila sredstva za ovu radionicu’’, izjavila je Aldina Denić, predsjednica udruženja ‘’Mladi Romi’’ iz Viteza.
Osim radionice, također će se obilježiti Svjetski dan ljudskih prava u sklopu ulične akcije podjelom prigodnih promotivnih materijala pripremljenih posebno za taj datum, pod nazivom ‘’Nisi sama i isključi nasilje’’ koju je podržao CARE International Balkans.
Da podsjetimo, 16 dana aktivizma je svjetska kampanja koja počinje 25. Novembra/Studeni Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. Decembra/Prosinca Međunarodnim danom ljudskih prava.
U samoj kampanji 16 dana aktivizma ŽRM ‘’Uspjeh’’ osim udruženja ‘’Mladi Romi’’ iz Viteza, sudjeluju i Udruženje žena Romkinja ‘’Bolja budućnost’’ Grada Tuzla, Udruženje građana omladinska romska inicijativa ‘’Budi mi prijatelj’’ Visoko, Udruženje žena Romkinja Bijeljina, Udruženje ‘’Romska djevojka- Romani čej’’ Prnjavor, te udruženje Romkinja Centar za majke ‘’Nada’’ iz Kaknja.

 

Želimo čuti vaše mišljenje:
Podijeli objavu