Snijeg koji je bez prestanka padao proteklog vikenda izazvao je brojne probleme u našoj zemlji. Neočišćene sporedne ceste u gradovima, desetine sela i općina bez struje, zameteni putevi ka selima i planinski prijevoji i jučer su zadavali muke građanima širom BiH.

Zbog visokog snijega srebrenička planinska sela Luka i Krušev Do i dalje su odsječena i bez struje. Kvar je nastao na dalekovodu koji ova sela napaja iz Rogatice, a zbog visine snježnih nanosa teško ga je otkloniti.

Učenici osnovnih i srednjih škola iz Sućeske, Osata, Sjedaća i Ljeskovika, zbog neprohodnih puteva jučer nisu došli na nastavu. Ekipe zadužene za održavanje puteva u zimskom periodu su na terenu i ako ne bude novih snježnih padalina, svi lokalni putevi u ovoj općini mogli bi biti prohodni za dva dana, dok će čišćenje puta do Luke i Kruševog Dola potrajati nekoliko dana.

Veći dio fočanske općine zbog kvarova na dalekovodima, izazvanih snježnim padalinama, i jučer je bio bez struje: prostor Tjentišta, Gornje Jošanice, Kozje Luke, naselja Velečevo, Lazarevo i Prevrać, sela Orahovo, Biokovo, Slatina, mjesne zajednice Zavait i Meštrevac, kao i sela koja struju dobivaju preko dalekovoda Čelebići.

U pomoć radnicima „Elektrodistribucije“ Foča stigla je i specijalizirana ekipa iz Bratunca pa se tijekom dana radilo na prosijecanju trasa i uklanjanju drveća koje je snijeg oborio na dalekovode.

Bijeli pokrivač tokom vikenda je zadao brojne nevolje i građanima Sarajeva, a jučer je 49 specijalnih vozila ekipe Zimske službe poduzeća „Rad“ bilo na terenu i čistilo gradske prometnice. Također, oko 200 radnika sklanjalo je snijeg s trotoara, stepeništa, mostova. Uprkos angažmanu komunalaca, saobraćaj u padinskim dijelovima grada i jučer se odvijao otežano.

Poučeni iskustvima iz ranijih godina, nadležni u Banjoj Luci jučer su ranom zorom počeli s čišćenjem, tako da su svi putevi bili prohodni. Većih problema zbog snijega nije bilo ni u Tuzlanskom kantonu.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za danas prognoziraju oblačno sa slabim padalinama, uz postepeno razvedravanje, a do kraja radnog tjedna prevladavat će stabilno i djelimično sunčano vrijeme. Kako najavljuju meteorolozi, već u subotu može se očekivati novi snijeg u zapadnoj i centralnoj Bosni.

Iz BIHAMK-a upozoravaju vozače da je zbog niskih temperatura moguća poledica, posebno na planinskim prijevojima Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Rogatica-Višegrad, Foča-Gacko, Bihać-Bosanska Krupa i Prozor-Jablanica.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.avaz.ba
Podijeli objavu