Organizirano testiranje građana na bolesti pluća bit će omogućeno u srijedu, 15. studenog, kada se obilježava Svjetski dan bolesti pluća (KOBP), u sklopu projekta “Biram zdravlje” kojeg provodi Udruženje za razvoj društva ”Kap”, u saradnji sa zdravstvenim institucijama iz 16 gradova Bosne i Hercegovine.

Organizirano testiranje građana bit će održano u Općoj bolnici ”Prim.dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, te u domovima zdravlja Drvar, Ljubuški, Živinice, Kladanj, Travnik, Sarajevo, Kreševo, Cazin, Bihać, Zavidovići, Sokolac, Kakanj, Tešanj, Zenica, Konjic i Fojnica.

Više od trećine svih smrti uzrokovanih bolesti karcinoma u Bosni i Hercegovini, posljedica su bolesti pluća, posebno kod muškaraca (35 posto). U Bosni i Hercegovini od karcinoma pluća svake godine oboli preko 1.500 osoba, priopćeno je iz Udruženja za razvoj društva “KAP”.

Rezultati petogodišnjeg preživljenja su porazni i iznose svega oko 17 posto. Bolesti pluća su uglavnom one na koje se može uticati i prevenirati oboljenje.

U sklopu projekta “Biram zdravlje”, građani će putem brošura i video emisije biti educirani o prevenciji i ranom prepoznavanju bolesti pluća.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORFENA
Podijeli objavu