Europska svemirska agencija (ESA) već je suzila moguće mjesto pada kineske svemirske stanice “Tiangong-1”, uključujući i nekoliko europskih zemalja koje će se suočiti s vatrenim krajem rada ove stanice početkom 2018. godine.

Agencija će voditi međunarodnu kampanju za praćenje kineske svemirske stanice koja je započela svoje spuštanje na Zemlju zajedno s još 12 drugih svemirskih agencija iz cijelog svijeta.

Očekuje se da će većina stanice izgorjeti pri povratku u Zemljinu atmosferu, navodi se u priopćenju za medije ESA, prenosi RT.

Zahvaljujući geometriji orbite stanice, možemo već isključiti mogućnost da će bilo koji fragmenti padati sjevernije od 43 stupnja sjeverno ili južnije od 43 stupnja južno – kaže Holger Krag, šef kancelarije ESA za svemirski otpad.

Ove širine pokazuju da će Španjolska, Portugal, Italija, Bugarska i Grčka možda svjedočiti plamenoj kiši otpada ako veći komadi stanice ne izgore potpuno u atmosferi.

Hrvatska je također jedna od zemalja gdje bi otpaci mogli da padnu.

Datum, vrijeme i geografski trag ulaska može se predvidjeti samo s velikim nesigurnostima. Čak i prije povratka, može se procijeniti samo veliki vremenski i prostorni raspon – dodao je Krag.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.avaz.ba
Podijeli objavu