1. PROSINCA u Moskvi održat će se ždrijeb skupina za Svjetsko prvenstvo, prvi put s novim pravilima.
FIFA je odustala od dosadašnjeg određivanja jakosnih skupina prema kontinentalnim federacijama iz kojih reprezentacije dolaze i promijenila način određivanja. Za Svjetsko prvenstvo u Rusiji jakosne skupine određivat će se prema FIFA-inoj ljestvici objavljenoj 16. listopada.
U prvom potu će biti domaćin Rusija i sedam najboljih reprezentacija svijeta, a ostaje staro pravilo da u istoj skupini ne mogu biti reprezentacije iz iste kontinentalne federacije (izuzetak je UEFA koja može dati dvije reprezentacije u jednoj skupini).
Uz Rusiju u prvom potu su Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska.
Hrvatska, koja je na korak od Svjetskog prvenstva nakon što je 4:1 pobijedila Grčku u prvoj utakmici play-offa, bit će u trećem potu, osim ako u dokvalifikacijama ispadne Peru, Švicarska ili Italija. Švicarska je blizu prolaska nakon što je u gostima pobijedila Sjevernu Irsku, Italija igra protiv Švedske, a Peru protiv Novog Zelanda.
Potencijalni suparnici Hrvatske, ako ostane u trećem potu, uz Peru, Italiju i Švicarsku su Španjolska, Engleska, Kolumbija, Meksiko i Urugvaj.
Hrvatska u tom slučaju ne bi mogla igrati protiv Danske/Irske, Islanda, Kostarike, Egipta, Irana i vjerojatno Tunisa i Senegala koji još nisu osigurali prvenstvo.
Četvrti pot predvodi Srbija, a tu su još Nigerija, Japan, Panama, Južna Koreja, Saudijska Arabija i vjerojatno Obala Bjelokosti i Australija.
Tako bi najteža skupina za Hrvatsku mogla biti ona s Brazilom, Španjolskom i Nigerijom ili ona s Brazilom, Meksikom i Srbijom.
Teško je uopće, ako Hrvatska ostane u trećem potu, izabrati laganu skupinu. Iz prvog pota je najpoželjniji suparnik Poljska, iz drugog Peru, a iz četvrtog debitant Panama ili Saudijska Arabija.
Jakosne skupine u ždrijebu za SP:
1. pot: Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska
2. pot: Španjolska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj, Peru?, Švicarska?, Italija?
3. pot: Hrvatska?, Danska ili Irska, Island, Kostarika, Tunis?, Egipat, Iran, Senegal?
4. pot: Srbija, Nigerija, Australija?, Japan, Panama, Obala Bjelokosti?, Južna Koreja, Saudijska Arabija
Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.index.hr
Podijeli objavu