Na sudu u Madridu počelo je saslušanje predsjednice katalonskog parlamenta Carme Forcadell te ostalih petero članova parlamenta optuženih za pobunu protiv Španjolske jer su prije 13 dana omogućili izglasavanje nezavisnosti Katalonije.

Njihovo suđenje se prati sa zanimanjem nakon što je prošli tjedan osmero od devetero smijenjenih katalonskih članova vlade poslano u pritvor nakon saslušanja. Španjolska je također zatražila od Belgije izručenje bivšeg katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta i četvero njegovih suradnika koji se nalaze na slobodi u Belgiji pod prismotrom tamošnje policije.

U Kataloniji je tisuće prosvjednika jučer prepriječilo glavne prometnice, a do kasno navečer su bili zatvoreni i željeznički kolodvori u Barceloni i Gironi. Prosvjednici su uz povike “sloboda” i “sloboda političkim zatvorenicima”; sjeli na prugu onemogućivši promet vlakovima. Tisuće ljudi su se okupile i na gradskim trgovima s istom porukom. Za subotu je najavljen masovni prosvjed na kojem se očekuje više stotina tisuća ljudi.

U pritvoru se od 16. listopada nalaze i dvojica aktivista optuženih za organiziranje građana u mirnom sprečavanju policije prilikom ulaska na biračka mjesta tijekom referenduma o nezavisnosti, održanog protivno španjolskom ustavu.

Sudac španjolskog vrhovnog suda Pablo Llarena ispitao je predsjednicu parlamenta, a u tijeku je ispitivanje ostalih članova vlade. Oni su 27. listopada sudjelovali u izglasavanju uspostave nezavisne republike Katalonije. Dan kasnije na snagu je stupio članak ustava kojim je španjolska vlada raspustila katalonsku vladu i sazvala prijevremene izbore za 21.prosinca.

Želimo čuti vaše mišljenje:
IZVORwww.hrt.hr
Podijeli objavu